Roditelji uhapšenih pred Vladom

Porodice uhapšenih protivnika Parade ponosa najavile su da će u petak u 12 časova protestovati ispred ministarstva pravde.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

20:41

Default images

Roditelji uhapšenih u sukobima sa policijom 10. oktobra će predati zahtev upućen vladi da se svi uhapšenih brane sa slobode.

Roditelji privedenih saopštili su da će na protestu ukazati široj javnosti na navodne propuste policijskih organa prilikom hapšenja i određivanja pritvora njihovoj deci, podsećajući da se u zatvorima još nalazi više od 200 uhapšenih.

Porodice uhapšenih su istakle da je prošlo "već 69 dana" od kako su njihova deca uhapšena, i to, po njima, "velika većina bez ikakvog razloga i krivice".

"Prestali su svi zakonski osnovi da se drže u pritvoru iako Ustav i Zakon nalažu da se pritvor svede na najmanju moguću meru, kao i da u najkraćem roku budu izvedeni pred sud i da im bude suđeno bez bilo kakvog odlaganja", poručili su roditelji uhapšenih.

Oni su istakli da je "moralna neosetljivost na stradanje mladih ljudi vidljiva i na nacionalnim TV kanalima, štampi i nezavisnim organizacijama za prava čoveka", a ta činjenica konkretno ukazuje na "moralni pad velikog dela društva".

Porodice uhapšenih napravile su i poređenje s neredima u Velikoj Britaniji, ističući da je tamo u demonstracijama "učestvovalo 20.000 mladih ljudi" i da je tom prilikom, uprkos napadu i na princa, uhapšeno samo 30 najnasilnijih demonstranata.

"A kod nas od 5.000 demonstranata uhapse 1,000. Ako je zakon isti za sve, tražimo odgovor: zašto nisu uhapšeni odgovorni za izazivanje nereda, zašto se selektivno pušta iz pritvora, ako su optuženi za isto", navodi se u saopštenju.

"Ne sme se prećutati da je dosta mladih koji su tek napunili 18 godina a zatvoreni su sa okorelim kriminalcima. Takođe tražimo da se protiv odgovornih za izazivanje medijskog linča bez suđenja, pokrene postupak", smatraju porodice uhapšenih.

Roditelji uhapšenih su, takođe, pozvali sve nadležne institucije, predsednika vlade Mirka Cvetkovća i predsednika Srbije Borisa Tadića kao najodgovornije da preduzmu korake koji se tiču poštovanja Ustava i zakona, ističući da ne traže ništa drugo do njihovo poštovanje.

Parada ponosa, prva u Beogradu, održana je 10. oktobra u centru Beograda uz učešće oko 1.000 građana, domaćih i međunarodnih zvaničnika, i uz snažno policijsko obezbeđenje dok su se u širem centru grada dešavali sukobi policije sa protivnicima Parade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: