Tadićeva poseta podelila javnost

Dolazak predsednika Srbije u Vukovar i Paulin Dvor uzburkava javnost Hrvatske. Desničari smatraju da je u pitanju nepotrebna poseta koja ništa neće promeniti.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

00:10

Default images

Za ostale u pitanju je civilizacijski iskorak i korak ka normalizaciji odnosa između dve zemlje.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da Tadićev dolazak na mesto masovne grobnice na Ovčari doživljava kao odavanje počasti žrtvama u Vukovaru i da očekuje i nove podatke o nestalima.

Napredak u rešavanju sudbine nestalijh očekuje i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. "Postoje indicije da neka politika nije bila dovoljno snažna da do toga dođe, da se to raščisti. Da su zadržani određeni dokumenti, a da postoji određena dokumentacija baš koja se tiče rešavanja tog slučaja“, kazao je on za emisiju B92 "Kažiprst".

Na pitanje da li očekuje da Tadić donese te spiskove, Sabo kaže da sei sam pitao mnogo puta kako da pomogne porodicama da pronađu svoje najmilije.

"Upravo to želim istaći. Da sam se molio Bogu i razmišljao kako da pomognem tim porodicama da pronađu ono što zaslužuju, svoje najmilije, da i oni mogu zapaliti sveću i doneti cvet na grob svojih najmilijih. Kako? Pa, oni će se susresti sa predsednikom Tadićem i predsednikom Josipovićem i biće u prilici da o tome razgovaraju", kaže on.

Prema njegovim rečima, dolazak predsednika Tadića u Vukovar podržava većina stanovnika tog grada.

S druge strane, vukovarski ogranak desničarske Hrvatske stranke prava ponovo je pozvao građane na miran protest na dan Tadićevog dolaska u taj grad.

Funkcioner HSP-a Petar Macut najavio je da će Tadića u Vukovaru dočekati s transparentima "Sve se zaboravilo", "Priznaj agresiju" i "Dobro nam otišli".

"Tadić dolazi neslužbeno, dakle svi gestovi i svi stavovi Borisa Tadića su isključivo privatni, znači oni nemaju snagu službene politike i da se Tadić izvini i prizna agresiju, kad dođe u Beograd on će reći to je moj lični stav, to nije stav zvaničnog Beograda“, kaže on.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da će Tadićeva poseta Vukovaru pomoći unapređenju odnosa između dve zemlje, ali i odnosu između Hrvata i Srba u Vukovaru.

"Trebalo bi pomoći građanima Srbije i Hrvatske da prevladaju prošlost stradanja i da se suoče sa njom i da nemaju osećaj da drugi tu prošlost ne znaju i ne priznaju, i moći će da se razgovara o stvarima o kojima do juče razgovor nije bio moguć i o pitanjima uzajamnih tužbi, pa će biti moguće lakše razgovarati o pitanjima suđenja za ratne zločine, kao i politikama koje su dovele do razaranja Vukovara i stradanja u Vukovara i sa hrvatske i sa srpske strane“, smatra Pupovac.

Prema najavi iz kancelarije predsednika Hrvatske, Tadić će prvo posetiti Ovčaru, gde je po ulasku snaga JNA u Vukovar ubijeno više od 200 hrvatskih civila i zarobljenika, a zatim i Paulin Dvor, gde je na početku rata ubijeno 19 srpskih civila.

Tadića će u Vukovaru, pored hrvatskog predsednika Iva Josipovića, dočekati i premijerka Jadranka Kosor. Predviđeno je i da se Tadić sastane sa porodicama Hrvata nestalih tokom rata i predstavnicima lokalne srpske zajednice.

"Poseta rezultat pritiska EU"

Ratni zapovednik odbrane Vukovara Branko Borković rekao je danas da poseta srpskog predsednika Borisa Tadića Vukovaru neće bitno pridoneti pomirenju, jer Tadić do sada nije na nedvosmislen način osudio ratne zločine počinjene u vreme režima Slobodana Miloševića.

"Preduslovi za dolazak Tadića u Vukovar apsolutno nisu stvoreni. Tadić se nije ogradio od Miloševićevog fašističkog režima niti ga je osudio, štaviše on izjednačava agresora, u ovom slučaju Srbiju, i Hrvatsku kao žrtvu agresije", izjavio je Borković u intervjuu za "Oslobođenje", prenosi Hina.

Prema Borkoviću, očigledno je da je Tadićeva poseta rezultat pritiska iz Evropske unije.

On smatra da je i planirani odlazak srpskog predsednika u Paulin Dvor odmah nakon posete Vukovaru dokaz da Tadić zapravo pokušava da relativizuje žrtve i sugeriše kako je to ipak bio građanski rat a ne agresija.

"Dok ne razrešimo pitanje ko je agresor a ko žrtva ne možemo razgovarati ni o prvim koracima pomirenja odnosno o preduslovima normalizacije odnosa", rekao je Borković, prenela je hrvatska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: