Klintonova u BiH pozvala na reforme

Državni sekretar SAD Hilari Klinton, koja je doputovala kasno sinoć u posetu BiH, sastala se s članovima državnog Predsedništva.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.10.2010.

10:04

Default images

Nakon toga, održala je predavanje pred oko 700 studenata okupljenih u Narodnom pozorištu.

Ona donosi poruku o nastavku podrške SAD toj zemlji, ali i o neophodnosti da vlasti same preuzmu odgovornost i obaveze na putu prema evroatlantskim integracijama. Hilari Klinton otvoriće i novoizgrađenu zgradu američke ambasade u Sarajevu.

Posetu prate izuzetno snažne mere bezbednosti. Klintonova je sletela na sarajevski aerodrom pet minuta pre ponoći i tako počela svoju prvu balkansku turneju.

Američki državni sekretar Hilari Klinton pozvala je danas sve strane u Bosni i Hercegovini da prihvate političke reforme neophodne za ulazak u Evropsku uniju i NATO.

Govoreći u Sarajevu pred oko 700 studenata nekoliko fakulteta, koji su se okupili u Narodnom pozorištu, Klintonova je rekla da oni treba da "poguraju" svoje lidere da prihvate pravo multietničko društvo i založila se za stalnu američku podršku takvom cilju, preneo je AP.

Klintonova je ranije danas pozvala rukovodstvo BiH da članstvo te zemlje u EU bude njihov prioritet.

"Ove reforme su potrebne i njima i vašoj zemlji ukoliko ona želi da postane članica EU i NATO", rekla je Klintonova.
"Vaši susedi su napravili korake u tom pravcu jer znaju da ne postoji bolji put da se postigne ekonomski rast i dugoročna stabilnost od ulaska u Evropu", dodala je američka državna sekretarka.

U govoru studentima ona je rekla i da je "sada trenutak da se ojačaju demokratske institucije, da se produbi mir među susedima i da se stvore uslovi za dugoročni politički, ekonomski i društveni napredak".

Ona je podsetila da su SAD od rata do sada uložile oko 1,5 milijardi dolara kao pomoć BiH.

Klintonova je do Narodnog pozorišta došla peške od zgrade Predsedništva BiH, a na tom putu su je pozdravljali okupljeni građani.

U Predsedništvu BiH, Klintonova je istakla da "državno rukovodstvo da se ujedini radi prosperiteta države".

Pripreme i plan posete

Ambasador SAD u Sarajevu Patrik Mun poručio je sinoć kako je i ova poseta znak da veze između dve zemlje ostaju jake.

“Mislim da je ovo jako dobro vreme za njenu posetu, da se obrati građanima BiH, odmah nakon izbora, dok lideri BiH razgovaraju o koalicijama i formiranju Vlade”, rekao je Mun.

Hilari Klinton, kako je saopšteno iz Vašingtona, neće doneti gotova politička rešenja za BiH, niti nacrt novog ustava, ali novoizabrani član Predsedništva Bakir Izetbegović, koji će se takođe sastati sa Klintonovom, očekuje da Amerikanci dovrše projekat koji su započeli.

Uostalom, to, kako kaže, zahteva ovaj politički trenutak.

“Bosna nije samo slučaj za sebe, svi su zainteresovani i ne mogu ostaviti BiH. To će biti jedan pozitivan pritisak koji će pomoći BiH da napravi, pre svega, ustavnu reformu, koja mora da napravi sistem koji nema deblokadu, koji funkcioniše”, kaže Izetbegović.

I Hilari Klinton imaće priliku da se uveri u nepomirljive stavove lidera BiH.

Sastaće se i s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji reforme vidi upravo suprotno od Izetbegovića.

"Kada sklone OHR možemo razgovarati o reformama. kada dođemo da zakucamo na vrata za kandidatski status, oni kažu imate OHR. Ali mi ne odlučujemo o OHR-u, sklonite nam taj OHR. Dakle ključna poruka koju ću ja preneti je ta da je OHR ovde remetilački faktor i što ga više držite Bosna je sve upitnija”, poručio je Dodik.

Hilari Klinton će se u Sarajevu sastati i sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, studentima i predstavnicima organizacija civilnog društva, a tokom posete otvoriće i novoizgrađenu zgradu američke ambasade u Sarajevu.

Posetu prate izuzetno snažne mere bezbednosti.

Detalji i protokol posete strogo su čuvana tajna, mobilno stanje svih sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini podignuto je na najviši nivo, a kompletan sigurnosni protokol kreiraju i sprovode američke sigurnosne službe sa svojih 200 agenata.

Letelice NATO-a blokiraju nebo, pojedine saobraćajnice biće blokirane, a nekoliko sigurnosnih prstenova pokrivaju i snajperisti.

Tako će biti sve do popodnevnih sati, kad će sekretarka Klinton otputovati u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: