Fatmir Sejdiju podneo ostavku

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju podneo je danas ostavku na tu dužnost jer je Ustavni sud ocenio da je prekršio Ustav ostankom na funkciji lidera svoje stranke.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.09.2010.

14:37

Default images

Sejdiju je odluku saopštio na konferenciji za novinare u Prištini.

"Ovim činom potvrđujem svoje poštovanje prema institucijama Kosova", rekao je on. Sejdiju je naveo da je celog života radio u službi naroda i države Kosovo.

"Verovao sam da zadržavanje funkcije predsednika DSK nije gaženje Ustava, zbog čega sam zadržao zamrznutu funkciju predsednika stranke", kazao je Fatmir Sejdiju. "Međutim, ja poštujem odluku Ustavnog suda Kosova", rekao je on.

Ustavni sud je ocenio da je Sejdiju zadržavanjem funkcije predsednika Demokratskog saveza Kosova i predsednika Kosova pogazio član 88. Ustava.

Prema Ustavu Kosova predsednik se bira u parlamentu. U slučaju ostavke ili smrti predsednika tu funkciju privremeno obavlja predsednik kosovskog parlamenta.

Prema Ustavu postoje dve alternative - da se bira novi predsednik Kosova ili da se raspišu parlamentarni izbori.

Sejdiju je za predsednika Kosova prvi put izabran posle smrti prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove, u februaru 2006 godine. Drugi put je na tu funkciju izabran početkom januara 2008. godine. Mandat predsednika Kosova traje pet godina.

Krasnići: Neće biti "vakuuma"

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići izjavio je da na Kosovu "neće biti institucionalnog vakuuma", posle današnje ostavke predsednika Fatmira Sejdijua. Krasnići je rekao i da će u saradnji sa vladajućim i opozicionim partijama pripremiti izbore.

Krasnići, koji kao predsednik Skupštine Kosova privremeno obavlja funkciju predsednika, rekao je na konferenciji za novinare da ostavka pokazuje da sada već bivši predsednik Sejdiu poštuje institucije Kosova.

Krasnići je najavio da će narednih dana pozvati na konsultacije predstavnike političkih stranaka.

DSK: Visoko moralni čin

Demokratski savez Kosova, čiji je lider Fatmir Sejdiju danas podneo ostavku na funkciju predsednika Kosova, ocenila je njegov potez kao visoko moralni čin.

"Predsedništvo DSK ocenjuje da je ostavka predsednika Sejdiuja čin požrtvovanja za visoke državne interese Republike Kosovo i njenih građana čiju je podršku uvek imao", kaže se u saopštenju sa današnje sednice Predsedništva DSK.
U saopštenju je navedeno da je Sejdiju mudro i sa izuzetnim angažovanjem vodio Kosovo.

DSK je kostatovao i da je Sejdiju još jednom potvrdio da je snažno i nepokoljebljivo opredeljen za državu Kosovo i njenu evroatlantsku perspektivu.

Ta stranka je podsetila i da je Sejdiju postao predsednik Kosova u teškom i osetljivom trenutku nakon smrti Ibrahima Rugove.

"Predsednik Sejdiju je predvodio pregovaračku ekipu Kosova u međunarodnom procesu nezavisnosti držeći homogenu ekipu i celokupnu političku scenu na Kosovu", navedeno je u saopštenju.

Predsedništvo DSK-a pozdravilo je rad Fatmira Sejdijua na čelu partije uz uverenje da će stranka pod njegovim rukovodstvom postati najača na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: