Tadić: Klintonova dolazi u Srbiju

Boris Tadić najavio posetu državne sekretarke SAD Hilari Klinton Srbiji u oktobru. Srbija spremna na dijalog sa Prištinom, kaže Tadić.

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

22:38

Default images

Predsednik Srbije za Glas Amerike kaže da je Srbija spremna na dijalog s Prištinom, kao i da se traga za kompromisnim rešenjem koje je održivo na duže staze.

On je najavio i da bi u oktobru u posetu Srbiji trebalo da dođe državna sekretarka SAD Hilari Klinton. Dijalog Beograda i Prištine, prema rečima Tadića, trebalo bi da otvori nove perspektive i za Srbe i za Albance na Kosovu.

Kompromisno rešenje, kaže Tadić - podrazumeva mir i ekonomski razvoj kako ne bi bila blokirana ni tržišta ni ekonomije na prostoru Zapadnog Balkana.

Tokom dijaloga, kaže Tadić, ne samo konkretna pitanja života ljudi na Kosovu, već i sva druga koja će se nametnuti tokom ovih razgovora.

"Nemamo mi nameru da se kao zemlja vratimo u ono političko stanje kao što je bilo devedesetih godina niti iko može imati iluziju da bi albanski naorod na Kosovu i Metohiji mogao prihvatiti onaj nivo ili strukturu uređenja koje smo imali devedesetih godina niti je iko u Srbiji nerealističan da ima takav plan, ali rešenje svakako nije u kome jedna strana - kosovski Albanci dobiju sve, a Srbija izgubi sve. I ovaj dijalog treba da ostvari perspektive", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija iskoristio i za brojen susrete sa evropskim zvaničnicima. Glavna tema razgovora bila je kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

"Verujem da su se stvorili uslovi za novi korak, za dosezanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Mi želimo, rekao sam već do kraja 2011. - početka 2012, da dođemo do početka pregovora o budućem statusu, a onda bismo znali da je taj proces potpuno nepovratan i to je naš veliki politički cilj", smatra Tadić.

Tadić je rekao da je zadovoljan posetom Njujorku. Kako kaže, uskoro će ponovo posetiti Sjedinjene američke države, a tokom oktobra u posetu Srbiji dolazi Hilari Klinton, američka državna sekretarka.

"Verujem da ćemo i predsednik SAD i potpredsednik SAD, ali evo i gospođa Hilari Klinton, koja dolazi tokom oktobra, sa kojom sam o toj poseti razgovarao, imati prilike da podignemo nivo naših američko-srpskih odnosa na najviši mogući nivo", rekao je predsednik Srbije.

Komentarišući susret sa američkim predsednikom Barakom Obamom u toku zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Tadić je objasnio da je to bio kratak protokolarni razgovor i da se ne može govoriti o bilateralnim razgovorima.

A o mišljenju analitičara o tome ko bi trebalo da bude u pregovaračkom sastavu može pročitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: