Spaljivanje zaplenjenih narkotika

Uništavanje zaplenjene droge i duvana, u kotlarnici TE "Nikola Tesla", moglo bi da počne pre Nove godine.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

00:31

Default images

Studija o uticaju spaljivanja zaplenjenih cigareta i narkotika na životnu sredinu, koju rade stručnjaci Mašinskog fakulteta u Beogradu, trebalo bi da bude završena do kraja ovog meseca.

Ukoliko dobije "zeleno svetlo" nadležnih u TENT-u i Ministarstvu životne sredine, uništavanje zaplenjene droge i duvana, u kotlarnici TE "Nikola Tesla", moglo bi da počne pre Nove godine.

Ovo je potvrdio Aleksandar Jovović, profesor na Mašinskom fakultetu i jedan od autora studije.

"Naši stručnjaci su gotovo svakodnevno na terenu u Obrenovcu“, kaže Jovović.

"Upoznali smo se sa dosadašnjim rezultatima uticaja na životnu sredinu tokom svakodnevnih aktivnosti termoelektrane i pogledali kapacitet kotla gde će se zaplenjeni narkotici uništavati. Važno je da prilikom sagorevanja narkotika ne dođe do dodatnog prekomernog zagađenja vazduha."

Jovović kaže da stručni tim trenutno proračunava koliko droge može da se spali u određenom vremenskom roku i u kojoj srazmeri prilikom uništavanja treba da se pomeša sa ugljem:

"Okvirni proračun je da bi za sat u kotlu moglo da se spali 50 kilograma narkotika. A za to spaljivanje potrebno je oko 100.000 kilograma uglja. Ceo proces se odvija na temperaturi između 800 i 1.200 stepeni.“

Procenjuje se da u depoima policije i sudova ima najmanje pet tona raznih narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: