Sreda, 18.08.2010.

09:08

Preuranjeni zaključci o Sanaderu

Najveća prašina oko Hipo Alpe Adria banke za sada se digla u Hrvatskoj posebno zbog toga što se u navodnim mutnim radnjama pominje i bivši premijer Ivo Sanader.

Izvor: B92

Default images

Nedeljnik "Nacional" objavio je da je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Sanadera, kao i da se spekuliše da je bivši hrvatski premijer napustio zemlju.

Državno tužilaštvo je saopštilo da su preuranjene tvrdnje medija da je u toku istraga o 800.000 nemačkih maraka koje je Sanader navodno dobio od Miroslava Kutlea kako bi mu sredio kredit u Hipo banci.

Od otvaranje austrijske istrage o poslovanju Hipo Alpe Adria banke na Balkanu u hrvatskoj javnosti se spekuliše o umešanosti bivšeg premijera te zemlje Ive Sanadera u mutne poslove te austrijske banke.

Stoga je kao bomba odjeknula vest koju je objavio nedeljnik “Nacional” da je državno tužilaštvo protiv njega pokrenulo istragu.

Taj nedeljnik kao izvor je naveo visokog službenika hrvatske vlade, stavljajući je u kontekst potvrde državnog tužilaštva da sarađuju sa austrijskim kolegama u istrazi o prevarama sa kreditima Hipo banke.

Samo nekoliko sati nakon što je “Nacional” osvanuo na kioscima, oglasilo se i tužilaštvo, koje je informaciju o pokretanju istrage o Sanaderu nazvalo preuranjenom.

Oni kažu da pojedine tvrdnje i navodi iz “Nacionala” dovode do pogrešnih zaključaka i da oni nisu do sada skupili konkretne dokaze protiv Ive Sanadera, a koji bi bili dovoljni za pokretanje postupka.

Sanaderovo ime se u kontekstu “muljanja” Hipo banke na Balkanu pominje već duže vreme, a cela priča temelji se na svedočenju izvesne Milene Šantor, bliske saradnice HDZ tajkuna Miroslava Kutla, koji je u zatvoru zbog privatizacija devedesetih u Hrvatskoj.

Ona je već 2000. godine istražnim organima ispričala da je nekadašnji premijer Hrvatske krajem devedesetih Miroslavu Kutleu sredio četiri miliona tadašnjih nemačkih maraka kredita u Hipo Alpe Adria banci, za šta je navodno dobio nezakonitu proviziju od 800.000 maraka.

Državno tužilaštvo već godinama istražuje tu priču, ali bi konačne rezultate mogli dobiti tek po završetku istrage u Austriji.

Dok je hrvatska javnost, kao i deo političke elite, veoma zainteresovana za rezultate te istage, verovatno od toga više strepe brojni hrvatski partneri uhapšenog predsednika Hipo Alpe Adria banke Vofganga Kutlerera, jer se veruje da on ima sve informacije sa kojim političarima se sarađivalo i pod kojim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: