Đelić: Pritisak - EU ili Kosovo

Božidar Đelić kaže da ne treba očekivati da aplikacija Srbije za članstvo u EU bude razmatrana u septembru, već da će do toga doći do kraja godine.

Izvor: B92, Politika

Nedelja, 15.08.2010.

23:32

Default images

Neke uticajne zemlje EU to koriste kao pritisak pred raspravu o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, rekao je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije.

"Takva politika je, prema nama, pogrešna jer može da dovede do usporavanja procesa evropskih integracija i destabilizacije celog regiona, ne samo Srbije", rekao je Đelić za "Politiku".

Božidar Đelić je podsetio da konsenzus u Evropskoj uniji po pitanju statusa Kosova ne postoji i da pet članica nema nameru da prizna Kosovo.

"Konsenzus unutar EU po pitanju statusa Kosova ne postoji. Samim tim, EU ni ne može da nas stavi pred izbor Kosovo ili Evropa. Međutim, svima je jasno da mora doći do rešenja pitanja Kosova da bi ceo region bio integrisan unutar EU. Što pre, to bolje", rekao je on.

Đelić je ponovio stav Srbije da nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali i da neće odustati od ulaska u EU.

Potpredsednik Vlade smatra da će biti veoma teško postići većinu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za rezoluciju Srbije.

"Srbija je svesna da mora imati dugoročnu podršku velikih svetskih sila, pre svega EU, za njen ubrzani razvoj i bolju budućnost njenih građana. Predložena rezolucija pokazuje veoma veliki stepen razumevanja za realno stanje na terenu, ali i brani osnovne principe međunarodnog prava, od kojih je najvažniji da jednostrani akt secesije ne može biti prihvatljiv za države članice UN", kazao je Đelić.

Đelić je podsetio da Srbija ne igra na podele unutar Evrope, već da želi da bude deo rešenja koje će biti prihvatljivo za sve.

Srbija ne sme da digne ruke od Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija mora da učini sve da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji i da Vlada Srbije mora da razmotri druge načine za pomoć kosovskim Srbima, nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju kosovskog dodatka.

"Ukoliko Srbija digne ruke od Kosova i ne posvećuje pažnju Srbima i ukoliko Srbi ne ostanu na Kosovu, sigurno je da druge države neće mnogo više zanimati ni ovo pitanje", kazao je Dačić.

"Kada je reč o predlogu rezolucije o Kosovu, interes Srbije je da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bude prihvaćen taj predlog, a za to je potrebna podrška većeg broja zemalja", rekao je Dačić i napomenuo da je Beograd, ukoliko je potrebno, zainteresovan i za razgovore o poboljšanju teksta rezolucije.

"S druge strane, ako Srbija sama pristane na to da tekst rezolucije bude takav da govori o definisanju nezavisnosti kao faktičkom stanju, koje je nepromenljivo, onda je pitanje da li Srbija može da se o tome dogovori", rekao je Dačić u nedelju u Gračanici.

Srbija spremna za odluku Generalne skupštine UN

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da je Vlada Srbije spremna za svaku odluku koja će se doneti u Generalnoj skupštini UN i da ima strategiju čak i ako odluka bude negativna.

"U septembru je glasanje u Generalnoj skupštini, kakva će odluka biti ne znamo, ali Vlada Srbije ima strategiju čak i ako odluka bude negativna", naglasio je Marković.

Marković smatra da, kakva god odluka bude, "ona neće biti test za Vladu, jer kosovsko pitanje nije aktuelno od 2008. godine, već poslednjih 70 godina".

"Naši predstavnici nisu učestvovali ni na jednom skupu gde Kosovo nije bilo predstavljeno kao UNMIK Kosovo, pa možemo reći da smo učinili sve što je u našoj moći", rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: