Nova, digitalna droga na tržištu

U SAD postala popularna tzv. digitalna droga nazvana "aj-dozing", koja funkcioniše na principu binauralnih ritmova kojima se stimulišu moždani talasi.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

10:51

Default images

Iako je efekat aj-droge diskultabilan, korisnici su uvereni da dostižu stanje opijenosti sinhronizacijom zvuka sa frekvencijom moždanih talasa.

Kako bi postigli izmenjeno stanje svesti, tinejdžeri ne koristi više samo supstance. Javnost u SAD je već neko vreme svesna da tamošnji tinejdžeri konzumiraju novu vrstu droge o čijoj pojavi u Srbiji za sada nema podataka.

"Binauralni ritmovi funkcionišu na principu koji je poznat dosta davno i koristi se u nekakvim eksperimentalnim istraživanjima. Poenta je u tome da se zvuk koji se sluša sinhronizuje sa frekvencom moždanih talasa. Na taj način izaziva potenciranje određene aktivnosti mozga i efekte budnosti i opuštanja", rekla je doktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Snežana Alčaz.

“Što se samog korišćenja u muzici tiče, ima tih diskova za inspiraciju koji upravo koriste taj proces u mozgu, a ovo su doveli možda do neke sledeće tačke pa može da proizvede neke efekte”, izjavio je Marko Milošević, poznatiji kao DJ MKDSL.

O sve većoj popularnosti digitalnih droga svedoči i veliki broj video klipova postavljenih na Jutjubu, na kojima se vide najčešće mladi ljudi pod dejstvom digitalnih droga.

Međutim, Alčazova smatra da one ne mogu da izazovu tako drastične efekte.

"Tinejdžeri su dosta sugestibilni. Ako se kaže da će nešto izazvati efekat, vrlo često će ga izazvati. Tako da pretpostavljam da ima dosta placebo efekta", kaže doktorka.

Iako mladi kod nas uglavnom nisu upoznati sa ovim fenomenom, neki bi ipak isprobali ovo ukoliko bi bili u prilici.

Tinejdžerska radoznalost i skretanje pažnje ili ne, činjenica da Srbija i dalje nema mogućnost plaćanja putem pejpala, možda u ovom slučaju učini da nas trend aj-dozera zaobiđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: