Tadić bi da "Južni tok" ide južnije

Srbija i Bugarska se zalažu da gasovod "Južni tok" ide preko Dimitrovgrada. Iz "Gasproma" poručuju da će oni odlučivati o trasi gasovoda.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.08.2010.

10:49

Default images

Predsednik Tadić potvrdio je za B92 da je razgovarao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim o gasovodu "Južni tok" i da se založio da gasovod u Srbiju uđe kod Dimitrovgrada.

Od dve opcije za ulazak gasovoda “Južni tok” u Srbiju, Tadić smatra da je za Srbiju korisnije da to bude kroz Dimitrovgrad, a ne kod Zaječara. Na taj način, gasifikovana bi bila veća teritorija Srbije.

“Ja sam ovih dana sa mojim prijateljem Bojkom Borisovim govorio o tom pitanju. Bugarska je ovih dana ušla u projekat u punom kapacitetu i i bugarski partneri, ruski partneri i Srbija obavićemo konsultacije na tu temu i videti gde je najracionalnije da gasovod uđe u Srbiju”, objasnio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Osim potencijalnog čvorišta gasovoda, Dimitrovgrad će biti važno mesto i na koridoru 10. Predsednik Tadić najavljuje da će rad na obilaznici biti završen do sredine aprila 2012 godine i da će biti mesto velike zarade za Srbiju, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti. Urednik moskovskog “Komersanta” Genadij Sisojev kaže za B92 da Srbija očigledno nije uspela da u prethodnim pregovorima obezbedi sebi povoljniju trasu gasovoda, jer je “Gasprom” čvrsto insistirao na trasi preko Zaječara koja je kraća i jeftinija.

On smatra da Srbija sada pokušava da, uključivanjem Bugarske u pregovore sa Moskvom, dođe do trase gasovoda “Južni tok”.

“Tamo se ne uzbuđuju puno jer prvo oni naglašavaju da će trasa gasovoda tek biti određena verovatno do kraja godine. I drugo, što je najbitnije, oni naglašavaju da upravo ‘Gasprom’ će trasirati taj put gasovoda. Ipak, to je usaglašeni stav dve države i normalno ‘Gasprom’ će morati da ima to u vidu, a da li će uvažiti to je drugo pitanje”, ocenjuje Sisojev.

Poslednja reč o trasi ostaje "Gaspromu"

A upravo "Komersant", u članku pod nazivom "Južni tok, zaobilazeći Gasprom", piše da su se prošlog vikenda predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov dogovorili da Južni tok iz Bugarske uđe u Srbiju oko Dimitrovgrada.

Dnevnik navodi da je Beograd od samog početka bio zainteresovan za takvu trasu, ali da nije mogao da ubedi "Gasprom", te da je pokušao da izdejstvuje svoje preko Sofije, koja je donedavno ucenjivala Moskvu neulaskom u "Južni tok".

Srpsko-bugarski dogovor o "Južnom toku" se samo na prvi pogled tiče samo te dve zemlje. U suštini, on se tiče interesa svih ključnih učesnika projekta, i pre svega "Gasproma", ukazuje list. Dnevnik dodaje, pozivajući se na srpske izvore da, iako trasa gasovoda kroz Srbiju nije konačno utvrđena, između Moskve i Beograda postoji preliminarni dogovor da gasovod uđe u Srbiju oko Zaječara.

Na tome je, kako navodi "Komersant", insistirao upravo "Gasprom", smatrajući da je to jeftinija varijanta.

Beograd je bio zainteresovan za ulazak oko Dimitrovgrada, jer bi tada gasovod prolazio kroz celu teritoriju Srbije, dok bi "zaječarskom varijantom" bio "odsečen" ceo jug Srbije, zajedno sa Nišom.

"Komersant" piše da je Rusija jedva ubedila Bugarsku da učestvuje u "Južnom toku" i da je Moskva bila primorana na značajne ustupke.

Šef Gasne asocijacije Srbije Vojislav Vuletić kazao je za "Komersant" da "Bugarska ima adute koje Srbija nema".

Dnevnik navodi da u "Gaspromu" srpsko-bugarski dogovor "nije ostao neprimećen, ali da nije izazvao posebnu zabrinutost".

"Konačna trasa gasovoda 'Južni tok' biće utvrđena tehničko-ekonomskim osnovama", rekli su "Komersantu" u Gaspromu, dodajući da te osnove razrađuje upravo "Gasprom".

Time, u "Gaspromu", po svemu sudeći, polaze od toga da ostali učesnici "Južnog toka" mogu da se dogovaraju između sebe o bilo čemu, ali da poslednja reč u izboru trase svejedno ostaje ruskom monopolisti.

"Gaspromu", međutim neće biti jednostavno da se bori sa usaglašenom pozicijom dva partnera, u ovom slučaju Srbije i Bugarske. Zato, iako balkanski deo Južnog toka već počinje da se nazire, borba oko njega još predstoji, zaključuje list.

O ovoj temi možete čitati i na našoj stranici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: