Saradnja vojski Srbije i Italije

Bilateralna vojna saradnja između oružanih snaga Italije i Vojske Srbije je dobra, ocenili načelnici generalštabova vojski dve zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

15:42

Default images

Načelnici generalštabova Vojske Srbije i odbrane Italije, Miloje Miletić i Vičenco Kamporini, rekli su da postoji obostrani interes i želja da se saradnja u budućnosti još više unapredi.

Posle sastanka sa italijanskim kolegom, general Miletić je izjavio novinarima da je dosadašnja saradnja razvijana u oblasti obuke i školovanja.

General Miletić je naveo da je od 2005. godine kroz vojno-obrazovne institucije Italije prošlo 59 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Miletić je podsetio da su oružane snage Italije prošle godine poklonile Vojsci Srbije opremu za razminiranje u vrednosti od 600 000 evra i da su vojske Italije i Srbije nakon toga izvele zajedničku obuku zahvaljujući toj opremi.

On je, takođe, ukazao da je prošle godine potpisan sporazum o školovanju u vojno-obrazovnim ustanovama i da je u toku usaglašavanje sporazuma u oblasti vojne geografije.

Miletić je najavio da će u naredna dva dana sa predstavnicima Generalštaba odbrane Italije razgovarati o daljoj saradnji u oblasti obuke i školovanja, ali i u oblasti obuke specijalnih jedinica, deklarisanih jedinica...

Načelnik Generalštaba odbrane Italije Kamporini ukazao je da postoje dobre ideje za unapređenje saradnje u budućnosti.

On je kazao da postoji interes obe zemlje da ta saradnja, koja je do sada bila veoma dobra, u budućnosti bude još bolja.

Kamporini je podsetio da Italija podržava napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Tokom naredna dva dana Kamporini će posetiti Specijalnu brigadu i Brigadu protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: