Gert Vilders protiv Srbije u EU

Gert Vilders, holandski ultradesničarski političar i lider Slobodarske partije, učiniće sve da blokira dalji napredak Srbije na putu ka EU, piše "Danas".

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

00:42

Default images

On ima različite motive od drugih političara, a partije koje formiraju vladajuću koaliciju s Vildersovom strankom koristiće ga kao izgovor.

"Trauma zvana Srebrenica je ukorenjena u holandskim strankama i bez obzira ko preuzme vlast, neće pristati na odmrzavanje SSP Srbije sa EU dok ratni kriminalci ne budu uhapšeni", kaže Johan van Merienboer, holandski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, i dalje je "zagonetka" koje stranke će formirati vladu, s obzirom na tesnu pobedu liberala na parlamentarnim izborima održanim u sredu. U tom kontekstu, on navodi nekoliko scenarija.

Prva opcija podrazumevala bi stupanje Liberalne stranke u koaliciju sa Vildersovom Slobodarskom partijom i Hrišćansko-demokratskom strankom. Na taj način, imali bi većinu od 76 mesta u Donjem domu parlamenta, ali problem se ogleda u činjenici da bi te partije u Gornjem domu imale samo 35 od 75 mesta, a svi zakonski propisi u Holandiji moraju dobiti zeleno svetlo Gornjeg doma.

Druga opcija podrazumevala bi stvaranje takozvane "ljubičaste koalicije", koju bi činili liberali, socijaldemokrate, napredne demokrate i Zeleni. Sagovornik "Danasa" ocenjuje da bi takva koalicija imala samo 34 poslaničkih mesta u Gornjem domu, ali da bi neke stranke koje nisu članice vladajuće koalicije bile spremne da podrže pojedine inicijative.

Najzad, treći scenario odnosi se na koaliciju liberala, socijaldemokrata i hrišćanskih demokrata.

Van Merienboer tvrdi da je najizvesniji prvi scenario, pod uslovom da Vilders, koji je od 1998. do 2004. bio poslanik liberala, prestane da zastupa "brojne kontroverzne stavove".

"Vilders je već napravio prvi korak na tom putu izjavom da je spreman da vodi pregovore o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 66 ili 67 godina, dok je u predizbornoj kampanji tvrdio da će se zalagati za granicu od 65 godina. Bilo je to njegovo prvo predizborno obećanje koje je prekršio, a verovatno će nastaviti takvu praksu", kaže on.

Lider liberala Mark Rute, koji slovi za glavnog favorita za preuzimanje premijerske funkcije, izjavio je da postoji mogućnost da će Vilders postati član nove vlade. Budući da je vođa Slobodarske partije poznat po oštrim kritikama koje izriče na račun imigranata i islama, moguće je da bi se na taj način Holandija suočila s kritikama na međunarodnoj sceni.

"Jedini način da kritike budu izbegnute jeste da Vilders ne postane član vlade. U nekim slučajevima lideri naših političkih partija 'vladaju' iz Donjeg doma, jer u Holandiji članstvo u vladi nije nužno povezano sa pripadnošću određenoj grupi u parlamentu", kaže Merienboer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: