"Dovoljno da je saradnja dobra"

Izveštaj glavnog haškog tužioca ne mora sadržati izraz „puna sradnja“, kaže šef vladine kancelarije za saradnju sa tribunalom Dušan Ignjatović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

08:24

Default images

On smatra da je dovoljno da Bramerc u izveštaju, koji će podneti Savetu bezbednosti UN, istakne da je saradnja Srbije sa tribunalom u Hagu „dobra“ ili „uspešna“.

To se pre svega odnosi na saradnju u "neatraktivnom delu" - dostavljanju dokumentacije na zahtev tužilaštva ili odbrane.

Kada je reč o potrazi za preostalom dvojicom haških begunaca - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, očekuje se da ona bude opsežna, ozbiljna i podobna, da dovede do njihovog hapšenja, kao i da o akcijama koje se preduzimaju po tom pitanju bude upoznato tužilaštvo i drugi međunarodni faktori.

Hapšenje haških optuženika je u najboljem interesu Srbije i upravo je to ona saradnja na koju nas je pozvao Savet ministara EU i nazvao je "punom saradnjom", naveo je Ignjatović.

"Srbija je prema izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca dobru, uspešnu saradnju sa tribunalom ostvarila 2009. godine, u junu, kada je i on u svom izveštaju pozvao Vladu Srbije da održi postojeći nivo u tom neatraktivnom delu, a u decembru je, čak, rekao da nema zahteva na koje nije odgovoreno", naveo je Ignjatović.

Srbija sada, ukazao je, održava taj nivo i nema nijednog nerešenog zahteva Haškog tribunala.

Ignjatović je podsetio da su prošlog decembra mnogi visoki međunarodni zvaničnici rekli da Srbija u potpunosti sarađuje sa tribunalom iako su, kaže, oni tada znali da Mladić i Hadžić nisu isporučeni tom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: