Interpol poslao podatke iz Bolivije

Centrala Interpola je poslala MUP-u Srbije fotokopije pasoša, ličnih karata i otisake prstiju državljana Srbije koji su prošlog vikenda ubijeni u Boliviji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.05.2010.

15:20

Default images

Ministar policije Ivica Dačić rekao da MUP nema podataka da su pasoši ukradeni.

"Reč je o ličnim ispravama na ime Saše Turčinovića, rođenom 13. oktobra 1970. u Rumi, Bojanu Bakuli rođenom 1. decembra 1981, takođe iz Rume, kao i Predragu Čankoviću, rođenom 25. jula 1972. u Nemačkoj sa prebivalištem u Loznici", rekao jeDačić.

Trenutno se proveravaju podaci i utvrđuje identitet nastradalih, rečeno nam je u MUP-u. Kada procedura u policiji bude završena, predstavnik ambasade Srbije će preuzeti smrtovnice u Boliviji, nakon čega će moći da se izvrši i transport tela.

Bolivijski mediji javili su tokom vikenda da su u sukobu narko kartela u toj zemlji poginula i trojica državljana Srbije.

Dačić je apelovao na medije da ne licitiraju sa imenima poginulih osoba, dok ne bude konačne potvrde o njihovom identitetu.

“Govorilo se o tri imena, u međuvremenu je jedna žena prepoznala nekog drugog u odnosu na ona imena od koja su se pojavila u javnosti, tako da ja ne bih licitirao”, kaže on.

Informacije da u Latinskoj Americi ima još srpskih državljana, među kojima i pripadnika nekadašnjih “crvenih beretki”, ministar potvrđuje.

"Ne znači da su se i ti ljudi iz Bolivije time bavili, možda su imali neki drugi posao u obezbeđenju, ali u svakom slučaju dosta naših kriminalnih grupa se nalazi na tom području", rekao je Dačić.

Ministar je naveo da postoji namera da, s obzirom na to da do sada nisu postojali kontakti sa policijama dalekih zemalja, a zbog sve učestalijih primera i pojava kriminalnih grupa, počne potpisivanje memoranduma, protokola i sporazuma o policijskoj saradnji.

Na pitanje kada će država najzad rešiti problem Agencija za zaštitu lica i objekata u Srbiji još uvek ne postoji precizan odgovor.

Dačić kaže da se privodi kraju pisanje novog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju, zapravo o privatnom sektoru obezbeđenja.

"Ovaj sektor obezbeđenja postoji u svim zamljama u svetu, samo treba naći pravi način njegovog učesća u sveukupnom sektoru obezbeđenja u Srbiji", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u završnoj fazi izrade novog zakona obavljaju se i konsultacije sa agencijama i udruženjima koja se bave obezbeđenjem.

Dodao je da je zakon "stara tema", jer je njegova izrada počela još pre nekoliko godina, ali nije završen jer "postoje različiti interesi".

"Postoji borba oko toga ko će da daje licence za te ljude u obezbeđenju, ko će da ih obučava, a MUP ne prihvata da neko nosi oružje u ovoj zemlji, a da pre toga nije licenciran od strane ovlašćenog organa, da ne prođe jasne provere, ko može uopšte da radi u sistemu privatnog obezbeđenja", rekao je Dačić.

Ivica Dačić biće sutra gost emisije “Kažiprst” od 9.30 na RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: