Socijalisti pobedili Sarkozija?

Stranka francuskog predsednika Nikole Sarkozija Unija za narodni pokret poražena je u prvom krugu regionalnih izbora, od opozicione Socijalističke partije.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

21:12

Default images

Prema procenama agencija za istraživanje javnog mnjenja TNS-Sofr i Opinion-Vej Socijalistička partija je osvojila između 29,1 i 30 odsto glasova birača, dok je UMP pripalo između 26,7 i 27,3 odsto glasova. Ovi izbori, prema ocenama analitičara, imaju referendumski značaj za Sarkozija, koji se nalazi na polovini mandata.

Drugi krug glasanja zakazan je za 21. mart, kada će biti odlučeno koje će stranke voditi 26 francuskih departmana, podsetio je Rojters.

Socijalistička partija bi u drugom krugu mogla da pokupi veliki broj glasova od partija zelenih i brojnih manjih partija krajnje levice, dok se očekuje da ultradesni Nacionalni front pruži podršku UMP-u, partiji desnog centra.

Izgledi za pobedu Sarkozijeve partije veliki su jedino u istočnom regionu Alzasu.

Socijalisti drže vlast u 20 od 22 regiona nakon, po njih, vrlo uspešnih regionalnih izbora iz 2004. godine.

Naredni, predsednički izbori, u Francuskoj su zakazani za 2012. godinu.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja, koje je u petak predstavio politički institut TNS, opoziciona Socijalistička partija ima podršku 31,5 odsto birača, dok 29 odsto njih podržava Sarkozijevu partiju UNP.

Na izborima je zabeležena mala izlaznost birača, navela je britanska agencija.

Sarkozi se uoči izbora trudio da umanji njihov značaj, rekavši da oni predstavljaju lokalno pitanje i da neće uticati na reforme koje sprovodi, ali je ipak dodao da će pomno pratiti rezultate i da su "neke izmene u kabinetu moguće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: