Meta: Odnosi sa Srbijom sve bolji

Odnosi Albanije i Srbije su podignuti na viši nivo jer je cilj obe države evrointegracija, izjavio je ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta. Meta.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

18:06

Default images

Meta je sa šefom Koordinacionog tela za jug Srbije Milanom Markovićem posetio Preševo i Bujanovac, gde je razgovarao sa predsednicima opština, Ragmijem Mustafom i Šaipom Kamberijem, kao i s najvišim predstavnicima lokalnih samouprava i albanskih političkih partija.

Šef albanske diplomatije je rekao novinarima u Bujanovcu da je uveren "da je ovo novi početak u odnosima Albanije i Srbije koji će ići uzlaznom putanjom u tesnoj saradnji vlada jedne i druge zemlje i lokalnih vlasti u Preševu i Bujanovcu".

"Znam da ima ekonomskih problema i siromaštva u Preševskoj dolini, to mi je juče rekao i predsednik Srbije Boris Tadić, ali smo to siromaštvo videli i na putu od Beograda do Bujanovca, siromaštva ima i u mnogim oblastima Albanije, iako tamo nije bilo međuetničkih problema", kazao je Meta.

On je naveo da Albanija kao i Srbija želi da se integriše u Evropsku uniju i da ostvari nove mogućnosti i investicije, ali da se ništa od toga ne može ostvariti bez garantovanog mira i života različitih zajednica koje žive na jugu Srbije.

Marković je ocenio da je za ceo region značajno da odnosi Beograda i Tirane budu podignuti na viši nivo i da je veoma zadovoljan razgovorima sa albanskim ministrom inostranih poslova.

"Prošlost na ovim prostorima je jako teška za sve ljude bez obzira na etničku prpadnost, naš je stav da gledamo u budućnost i da ne smemo da dozvolimo da mladi iz Bujanovca, Preševa i Medveđe budu taoci nasleđene prošlosti", kazao je Marković.

On je naveo i da "albanski i srpski politički lideri sa juga Srbije moraju pre svega biti međusobni partneri u stvaranju boljeg života za građane koji žive u tom regionu".

Metu je u Preševu dočekao orkestar albanske tradicionalne muzike, a ispred zgrade opštine Bujanovac je povodom dočeka bio postavljen crveni tepih.

Šef albanske diplomatije time je završio dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima.

To je bila prva poseta nekog šefa albanske diplomatije Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: