Van Rompej: Pragmatično s Kosovom

Srbija treba da sarađuje sa Kosovom na pragmatičan način, poručio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću u Briselu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 05.03.2010.

01:00

Default images

Proces ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogao bi da počne početkom juna, očekuje Van Rompej. On je, posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem u Briselu, istakao i da je za dalje evrointegracije neophodna saradnja sa Kosovom na pragmatičan način.

Na svom prvom sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Van Rompejom, premijer Cvetković je rekao da je 2009. bila veoma uspešna godina za Srbiju kada je reč o evropskim integracijama.

On je istakao da će učiniti sve da zadrži zamah iz decembra prošle godine, kada je odmrznut Prelazni trgovinski sporazum i predata kandidatura za članstvo u EU.

“Očekujem da ove godine počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Srbija ove godine dobije status kandidata. Učinili smo sve neophodne reforme i snažno ćemo se posvetiti završetku saradnje sa Haškim tribunalom”, rekao je Cvetković.

“Takođe, smatramo da je regionalna saradnja veoma važna i uradićemo sve da ojačamo dobre prijateljske odnose sa susedima", poručio je premijer.

Odgovarajući na očekivanja Vlade Srbije, Van Rompej je rekao da se nada da će već u junu početi ratifikacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je pohvalio rad Vlade Srbije, ali i zatražio nastavak reformi i saradnju sa vlastima Kosova.

“Pozdravljam odluku vaše vlade da se u potpunosti posveti evropskim integracijama. Podržavam premijera da nastavi sa reformama i usvajanjem novih zakona, posebno iz oblasti ekonomije”, rekao je Van Rompej.

“Ja sam uveren da će Srbija imati pozitivan uticaj i na stabilnost čitavog regiona što je bitno za priključenje Evropskoj uniji. U tom smislu neophodna je normlizacija bilateralnih odnosa sa Kosovom", poručio je predsednik Evropskog sasveta.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Van Rompej je pozdravio incijativu predsednika Borisa Tadića za izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije i ponovio da EU daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Premijer Srbije sastao se i sa svojim belgijskim kolegom Ivom Letermom sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o evropskim integracijama Srbije.

Leterm je pri tom poručio da Belgija Srbiji, kao i svim ostalim državama zapadnog Balkana, daje punu podršku na putu ka Evropskoj uniji.

Cvetković je dodao i da se razgovaralo o ekonomskoj saradnji između dve zemlje. Potpisan je i Sporazum o putnom saobraćaju između Srbije i Belgije, a Cvetković je rekao da taj dokument pokazuje napredak u ekonomskim odnosima zvaničnog Beograda i Brisela.

Sporazum reguliše odnos srpskih i belgijskih prevoznika, za koje se uvode posebne pogodnosti i olakšice, rekao je Cvetković.

Kako se očekivalo, značajna tema razgovora premijera iz dve zemlje bio je i povećan broj zahteva za azil građana Srbije u Belgiji od početka godine, kada je i Srbija dospela na “belu šengensku listu”.

Više o tome koje korake su predsednici dve vlade dogovorili kako bi se prevazišao ovaj problem, ali i ocene analitičara kako će se povećanje broja zahteva za azil odraziti na dalje evrointegracije Beograda možete čitati u posebnoj vesti.

Baroso pohvalio uspehe Srbije na putu ka EU

Premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je i sa prvim čovekom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom.

On je pohvalio uspehe Srbije koji uključuju podnošenja zahteva za članstvo i ukidanje viza, ali je pozvao Srbiju da nastavi sa reformama u kojima će joj finansijski i na drugi način pomagati Evropska unija.
Mirko Cvetkoviæ i Žoze Manuel Baroso u Briselu (Tanjug)
Baroso je izbegao da eksplicitno odgovori na pitanje da li su evrointegracije i Kosovo dva odvojena pitanja.

“Uveravam premijera da je Evropska komisija spremna da da opširan i objektivan stav o molbi Srbije za članstvo u Uniji čim nam Evropski savet to naloži. Takođe, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa ključnim promenama u procesu evro integracija”, rekao je Baroso.

“Neophodno je da Srbija obezbedi kompletno nezavisno sudstvo, ponovo naglašavam da je neophodna puna saradnja sa Haškim sudom. Bitna je i dobra regionalna saradnja u rešavanju otvorenih, kako regionalnih tako i bilateralnih pitanja. To je krucijalno za integraciju u Evropsku uniju”, poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: