Poslanici kritikovali rad medija

Predstavnici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije optužili su novinare da zlonamernim pisanjem degradiraju rad parlamenta.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 05.03.2010.

18:18

Default images

Dan u skupštini obeležila je rasprava, ali ne između poslanika, većizmeđu predstavnika vladajuće koalicije i novinara. Naime, zbog pisanja “Večernjih novosti” o utrošenim sredstvima za putovanja u inostranstvo, predstavnici vladajuće većine poručili su da zlonamerno pisanje medija utiče na degradaciju Skupštine Srbije.

Pojedini novinari protestovali su što predstavnici vladajućih stranaka pokušavaju da im drže lekcije o tome kako će izveštavati.

Šefovi poslaničkih grupa ZES-a, SPS-a, G17 plus, PUPS-a, predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović i potpredsednica parlamenta Gordana Čomić organizovali su zajedničku konferenciju za novinare kako bi protestovali zbog teksta "U kofer spakovali 11 miliona" o troškovima putovanja skupštinskih delegacija u inostranstvo u prošloj godini.

Kolundžija i Mićunović naveli su da je povod za konferenciju dosta "drastičan" i da im se ne dopada "ton teksta".

Autorka teksta rekla je da nije imala nikakvu zlu nameru, da je sve podatke dobila od skupštinskih službi i da su se “Novosti” izvinile zbog greške u tabeli gde umesto dinara stoji da su troškovi u evrima.

Pojedini novinari pobunili su se zbog razloga organizovanja konferencije i nastupa predstavnika vladajuće većine.

Ipak, da vladajuća većina nije jedinstvena po ovom pitanju pokazuje to što se šefica poslaničke grupe G17 Suzana Grubješić ogradila od konferencije.

Ona je navela da nije znala šta je povod za konferenciju i da je posle petnaestak minuta izašla.

NUNS: Nedopustiv pritisak na medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je protestovalo zbog "neprimerenih optužbi da novinari zlonamerno izveštavaju iz Skupštine Srbije."

Sazivanje konferencije za medije na kojoj se novinari “uče” kako treba da izveštavaju nedopustiv je pritisak na medije, kao i pokušaj poslanika da za lošu sliku koju javnost ima o parlamentu optuže novinare, navodi se u saopštenju.

"Povod za drastične optužbe tehnička greška u tekstu objavljenom pre dva dana u Večernjim novostima ’U kofer spakovali 11 miliona’ o troškovima delegacija u inostranstvo za 2009.godinu, koju je taj list, u skladu sa Kodeksom i Zakonom,ispravio narednog dana objavljivanjem demantija."

NUNS smatra licemernim pravdanje poslanika da žele partnerski odnos sa medijima i podseća da je posao medija objektivno informisanje, a posao poslanika, posebno vladajuće koalicije, da se brinu o ugledu i dostojanstvu parlementa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: