Vatikan:Izveštaji medija uvredljivi

Vatikan je optužio italijanske medije za vođenje "uvredljive kampanje" protiv pape Benedikta XVI, objavljivanjem tekstova o intrigama i zaverama u Vatikanu.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

01:24

Default images

U saopštenju državnog sekretarijata navodi se da su medijski izveštaji o događajima koji su usledili posle ostavke glavnog urednika katoličkog časopisa "Avenire" Dina Bofoa, otuženog za navodnu homoseksualnu aferu, neosnovani i lažni, preneo je Rojters.

"Ti tekstovi u kojima se pokušava rekonstrukcija događaja potpuno su neosnovani. To je deo kampanje protiv Svete stolice, u koju je uvučen i papa", navodi se u saopštenju Vatikana.

Prema navodima medija, najviši vatikanski zvaničnici poslali su italijanskom listu "Il Đornale", čiji je vlasnik brat premijera Silvija Berluskonija, lažan dokument u kome se navodi da je supruga čoveka sa kojim je Bofo navodno bio u vezi, podnela protiv njega tužbu za uznemiravanje 2004.

Italijanski list je u avgustu na prvim stranama objavljivao tekstove o Bofou kao lažnom moralisti, jer je ranije kritikovao Berluskonija zbog njegovih vanbračnih afera.

Iako je odbacio sve optužbe, Bofo je podneo ostavku početkom septembra, navodeći da je to za dobro Crkve. "Il Đornale" je tri meseca kasnije objavio da je priča bila pogrešna i zasnovana na falsifikovanom sudskom dokumentu koji je dobio.

Mediji poslednjih sedmica navode da su vatikanski zvaničnici, među kojima kardinal Tarcisio Bertone i urednik lista "L'Opservatore Romano" Đovani Maria Vian, želeli da se oslobode Bofoa, koji je imao snažan uticaj na oblikovanje javnog mnjenja, jer je bio u savezništvu sa drugim kardinalom koga su oni smatrali rivalom.

Vatikan je u saopštenju naveo da su takvi izveštaji "nepravedni i uvredljivi" i da ima potpuno poverenje u svoje pomoćnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: