Inicijativa za promenu Ustava BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio inicijativu za promenu Ustava i Izbornog zakona u skladu sa Evropskim sudom u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

21:18

Default images

Ovim se, kako je navedeno, zadužuje Savet ministara i Centralna izborna komisija BiH da do kraja februara pripreme plan aktivnosti, odrede zaduženja i rokove za izmene Ustava i Izbornog zakona BiH, u smislu primene presude pomenutog suda, o čemu Predstavnički dom treba da se izjasni 10. marta.

U incijativi se sugeriše da bi ustavne promene i izmene Izbornog zakona BiH trebalo da budu utvrđene pre raspisivanja opštih izbora, koji bi trebalo da se održe na jesen.

Poslanici su istakli da BiH, kako bi izbegla moguće sankcije, što pre treba da reformiše Ustav i da se reši diskriminatorskih odredbi koje onemogućavaju pripadnike manjinskih naroda da se kandiduju za izbor u Predsedništvo BiH i Dom naroda parlamenta.

Sadašnje ustavno rešenje predviđa da se u Predsedništvo BiH bira Srbin iz RS i Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH, što je Sud za ljudska prava ocenio kao diskriminaciju prema manjinskim narodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: