NS: Komunalaci najavljuju tužbu

Skupština Novog Sada usvojila je odluku o smanjenju zarada u gradskim preduzećima za 10 odsto. Predstavnici sindikata kažu da će tužiti gradsku upravu.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

10:32

Default images

Prema toj odluci gradske skupštine, plate će najviše biti smanjene zaposlenima u preduzećima koja imaju najveće zarade. Zarade su smanjene i gradonačelniku i članovima Gradskog veća Novog Sada. Uprkos ovoj odluci, predstavnici sindikata su najavili da neće odustati od zahteva da se zarade vrate na prošlogodišnji nivo i da prestane zapošljavanje novih radnika.

Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima već dve nedelje izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog odluke gradskog veća da im se smanji zarada za deset odsto.

Pred samo skupštinsko zasedanje štrajkači su delili odbornicima zahteve da im se plate vrate na prošlogodišnji nivo. Odbornici koji nisu hteli da uzmu letak bili su ipsraćeni gromoglasnim zvižducima i negodovanjem.

”Nismo odustali od generalnog štrajka nego zbog načina na koji su direktori vršili pritisak na radnike i sindikat. Mi smo odlučili da ne idemo u generalni štrajk da bismo zaštitili naše zaposlene da ne dobiju otkaz”, kaže šef štrajkačkog odbora Zoran Radosavljević.

Sindikalci kažu da neće odustajati od protesta sve dok se sva pitanja ne reše između ostalog i pregovori sa gradom u vezi sa kolektivnim ugovorom.

Usvajanjem izmenjene gradske odluke o smanjenju zarada za deset odsto primanja se ne smanjuju u preduzećima koja lošije posluju dok u preduzećima koja dobro rade dodatno smanje.

“Što se tiče rešavanaja spora u vezi sa zaradama mi ćemo to pitanje rešiti arbitražom. Nadam se da neće biti potrebe za protestima tako da želim da verujem da ćemo rešiti sve problematične stvari i da ćemo doći do konsenzusa“, navodi šef pregovaračkog tima grada Novog Sada Milan Đukić.

Sindikati i grad će nastaviti pregovore u vezi sa odredbama kolektivnog ugovora koji se tiču socijalnog programa, a sindikalci najavljuju nove proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: