Gagarin stradao zbog panike

Za smrt Jurija Gagarina kriv je napad panike, koji ga je savladao tokom "najobičnijeg trenažnog leta" na koji su krenuli on i kopilot Vladimir Serjogin.

Izvor: B92

Subota, 09.01.2010.

12:11

Default images

Nezavisni ruski istražitelji nakon devet godina rada otkrili su uzrok pada aviona MIG -15, u kome je 1968. godine poginuo Jurij Gagarin, prvi čovek koji se 12. aprila 1961. vinuo u kosmos. U jednom trenutku Gagarin je primetio da je otvoren ventil za vazduh u kabini aviona. Obuzela ga je jaka panika i pokušao je da se što pre prizemlji.

Zbog naglog poniranja Gagarin i kopilot ostali su bez svesti, pa se avion nekontrolisano zabio u šumu. U eksploziji su poginula obojica.

Pošto je Gagarin bio prvi čovek koji se otisnuo u svemir i kojeg je sovjetska propaganda mnogo koristila za propagiranje komunizma u svetu, ubrzo nakon pogibije pojavile su se razne teorije o njegovoj smrti.

Prema najbezazlenijoj, Gagarin je bio sklon alkoholu i srušio se, jer zbog pijanstva nije mogao upravljati avionom.

Druge su, pak , tvrdnje upućivale na to da je zbog velike popularnosti postao smetnja sovjetskom vrhu koji ga je likvidirao.

Govorilo se i da je zbog tereta slave počinio samoubistvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: