Jeremić: Bez odluke o kandidaturi

Konačna odluka o zahtevu za članstvo u EU može se očekivati tek nakon konsultacija sa evropskim partnerima, ali i unutar državnog vrha, kaže za B92 Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2009.

00:24

Default images

I pored najava državnih zvaničnika da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu za člansto u Evropskoj uniji, šef diplomatije Srbije, koji je i sam davao takve izjave, sada kaže da odluka još nije ni doneta. Jeremić je za B92 rekao da se konačna odluka može očekivati tek nakon konsultacija sa evropskih partnerima, ali i unutar državnog vrha.

"Sam čin podnošenja kandidature je politčki čin koji demonstrira da su debate na tu temu završene. Mi smo završili domaću debatu o tome kojim putem idemo završili - idemo putem članstva u EU. I međunarodna debata će biti završena kada Srbija podnese kandidaturu. Kada će Srbija to učiniti - ta odluka još uvek nije donesena", rekao je šef diplomatije Vuk Jeremić gostujući u emisiji B92, "Intervjuu sa Jugoslavom Čosićem".

"Nju ćemo doneti nakon pažljivih konsultacija sa svim evropskim partnerima, nakon konsultacija u okviru državnog vrha, ali to da Srbija ide putem punopravnog članstva u Uniji danas, nakon odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, više niko ne može da dovede u pitanje”, kaže on.

Jeremić nije direktno odgovorio na pitanje da li u Vladi Srbije postoji spremnost da Skupštini predloži deklaraciju o Srebrenici, o čemu postoje neke nezvanične naznake, ali je rekao da je svoj stav o tom zločinu država Srbija pokazala posetom predsednika Borisa Tadića
Srebrenici.

Istovremeno potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji boravi u Briselu, ocenjuje da je Srbija posle izveštaja Serža Bramerca i odmrzavanja trgovinskog sporazuma ispunila sve uslove za podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji i da će odluka o tačnom datumu biti doneta veoma brzo.

"Ovo je ona karika u lancu koja je falila, da možemo u skladu sa evropskim procedurama, da sada razmotrimo veoma ozbiljno podnošenje zahteva za članstvo u EU”, rekao je Đelić.

“Mi ćemo taj korak odraditi što je pre moguće. Naravno, u saradnji i uz konsultacije sa našim evropskim partnerima. Ali to će biti ranije, a ne kasnije”, poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: