KG: Radnici traže uplatu doprinosa

Bivši radnici privatizovanog kragujevačkog preduzeća “Filip Kljajić” najavljuju proteste ako im Ministarstvo rada ne uplati doprinose za penzijsko osiguranje.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

12:54

Default images

Radnici traže uplatu doprinosa u skladu sa obećanjem ministra Rasima Lajića. Ukoliko do polovine naredne nedelje ne budu počeli pregovori sa nadležnim ministarstvom, sindikalni lideri najavljuju da će svih 860 radnika blokirati rad Fonda PIO u Kragujevcu.

Bivšim radnicima “Filipa Kljajića”, ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić poručio je 2. oktobra da će prvi u Srbiji dobiti uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje i na taj način ostvariti povezivanje radnog staža.

To se do danas nije dogodilo, a radnici su saznali da ne postoji zakonski osnov da se tako nešto realizuje. Zato i najmanje 60 ljudi ne može da ode u penziju.

Za 860 radnika “Filipa Kljajića” treba uplatiti 85 miliona dinara za povezivanja radnog staža, što je trebalo da bude urađeno sredstvima iz privatizacije.

Međutim, iz perioda pre privatizacije 1 800 radnika tog preduzeća potražuje 160 miliona dinara po osnovu neisplaćenih zarada.

Industrija lanaca "Filip Kljajić" pre privatizacije podeljena je na tri celine koje su dobile različite vlasnike i nova imena, dok su sva dugovanja ostala u virtuelnom društvenom preduzeću bez imovine i s jednim zaposlenim, odnosno bivšom direktorkom.

Sindikalni lideri tvrde da neće odustati od onoga što radnicima pripada.

Ukoliko ministar Ljajić ne bude odgovorio na pisane pozive radnika preduzeća "Filip Kljajić" da ispuni obećanje i poveže radni staž, oni od sledeće nedelje najavljuju blokadu zgrade Fonda penzijsko invalidskog osiguranja u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: