Četvrtak, 26.11.2009.

20:08

Radnici "Prvog maja" odbili predlog

Radnici "Prvog maja" iz Lapova, koji su više puta blokirali prugu Beograd-Niš, nisu prihvatili predlog Ministarstva rada o rešavanju problema u tom preduzeću.

Izvor: B92

Default images

Predsednik sindikata kombinata "1. maj" Novica Marković rekao je za B92 da su radnici sinoć na zboru u upravnoj zgradi preduzeća "odbili da stave potpis na predlog sporazuma prema kojem bi poslodavac bio obavezan da izmiri dugovanja radnicima od prodaje upravne zgrade firme i dela zemljišta". Predlog je zatim upućen ministru rada Rasimu Ljajiću na doradu.

"Nema rokova, nema garancije da li će to biti za deset, pedeset ili šezdeset dana. Mi hoćemo onaj predlog o kojem smo razgovarali kad smo bili na sastanku sa radnom grupom“, rekao je Marković.

"Čekaćemo odgovor, ovo je bio samo predlog šta bi ministar Ljajić potpisao sa većinskim vlasnikom. Mi taj predlog nismo prihvatili i očekujemo da se dopuni. Najgora je solucija ako se to ne desi. Radnici nemaju kud, ostaje im pruga i druge javne površine", kazao je on.

Nove zahteve zaposleni su prosledili ministarstvu za rad i socijalna pitanja koje je do sada posredovalo u pregovorima zaposlenih i poslodavca.

"Dobili smo njihove verzije tog sporazuma, oni su predložili neke izmene, odnosno dopune tog sporazuma i ostaje u narednim danaima da vrlo brzo pokušamo da usaglasimo taj dokument, odnosno da ono što je pre dva dana postignuto i dogovoreno, praktično bude realizovano kroz tekst ovog sporazuma", rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Radnici kombinata "1. maj“ traže da poslodavac u roku od 27 dana isplati 10 zaostalih zarada i doprinose, primeni socijalni program uz isplatu 10 prosečnih bruto zarada, kao i da se revitalizuje proizvodnja u preduzeću.

Nezadovoljni zbog nerešavanja problema radnici su u više navrata blokirali međunarodnu prugu Beograd-Niš u Lapovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: