SZO: Smernice za vakcinaciju

Protiv pandemijskog gripa je dovoljna samo jedna doza vakcine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

17:24

Default images

Dosad je u stručnim krugovima bilo nesaglasnosti o tome da li su za imunizaciju protiv virusa H1N1 potrebne dve ili je dovoljna jedna doza vakcine, a smernice SZO su bitne i da bi se utvrdilo koliko je ovih vakcina potrebno proizvesti, prenosi Rojters.

SZO je ocenila da su se pandemijske vakcine, koje proizvodi 25 kompanija širom sveta i različitog su sastava, zasad pokazale bezbednim.

"Svi do danas primljeni izveštaji nakon vakcinacija - bilo u kliničkim ispitivanjima ili u masovnim kampanjama imunizacije - ukazuju na to da je bezbednosni profil tih pandemijskih vakcina dobar, vrlo sličan kao kod cepiva protiv sezonskog gripa", ističe Mari-Pol Kini, ekspert SZO za vakcine, dodajući da "ništa posebno nije uočeno" na planu eventualnih neželjenih posledica vakcinacije.

U izveštaju SZO se naglašava da u izveštaju Strateške savetodavne grupe eksperata za imunizaciju (SAGE) piše da nisu uočene nikakve ozbiljnije komplikacije, odnosno bolest ili smrtni ishod, kao posledica primanja vakcine protiv virusa H1N1.

SZO naročito preporučuje da vakcinu prime trudnice koje su, kako se pokazalo, pod posebno velikim rizikom obolevanja od težeg oblika pandemijskog gripa.

Dosad je, prema podacima SZO, od svinjskog gripa u svetu umrlo najmanje 5.712 osoba.

SAGE je u izveštaju SZO preporučio jednu dozu vakcine kao dovoljnu za odrasle osobe, decu i adolescente starije od 10 godina, dok su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdila potrebna doza vakcine za decu mlađu od 10 godina.

U onim zemljama koje su decu odredile kao prioritetnu kategoriju za vakcinaciju protiv svinjskog gripa, imunizacija bi za početak trebalo da se obavi jednom dozom na što većem broju dece, preporučuje SAGE.

SZO je već i ranije zastupala stav da je jedna doza dovoljna, dok je Evropska medicinska agencija ovih dana tvrdila da su preporučljivije dve doze.

U izveštaju SZO navodi da je za jedan do deset odsto obolelih od ozbiljnijeg oblika svinjskog gripa potrebna hospitalizacija. Od toga je tretman u jedinicama intenzivne nege potreban u 10 do 25 odsto slučajeva, dok se smrtni ishod registruje u dva do devet odsto slučajeva. Bolničko lečenje svinjskog gripa najčešće je potrebno mlađoj deci.

Mari-Pol Kini ističe da još ima smisla da pojedine države zatvore škole (kao što je učinila Ukrajina posle prvog registrovanog domaćeg smrtnog slučaja), kako bi se usporilo širenje virusa H1N1.

SZO napominje da je u većini slučajeva bezbedno istovremeno davati i vakcinu protiv sezonskog i protiv svinjskog gripa, osim onda kada su obe tzv. žive vakcine, kao što su one u obliku nazalnog spreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: