Neadekvatni uslovi za privedene

Većina policijskih stanica u Vojvodini ne poštuje standarde propisane za prostorije u kojoj borave privedeni, saopštila je Kancelarija pokrajinskog ombudsmana.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

14:47

Default images

Kako se navodi, pri poseti policijskim stanicama zameniku pokrajinskog ombudsmana Stevanu Arambašiću ukazano je da u nekim policijskim stanicama u tim prostorijama nema grejanja, da je mali broj njih pod video nadzorom, da većina nema prirodnog svetla ni sanitarni čvor.

Navodi se da zadržanim osobama hrana nije obezbeđena ni u jednoj policijskoj stanici, pa se policajci snalaze za hranu, odnosno najčešće je sami kupuju.

"U policijskim stanicama gde postoji samo jedna prostorija za zadržavanje postavlja se pitanje istovremenog zadržavanja osoba različitog pola. Neke od policijskih stanica u kojima su ove prostorije neuslovne koriste prostorije prve susedne policijske stanice sa teritorije iste policijske uprave", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ombudsmana je upozorila da je, s obzirom na činjenicu da je novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju predviđeno obavezno zadržavanje do otrežnjenja ili najduže 12 sati osoba koje su vozile pijane, izvesno da će ubuduće biti više zadržavanja osoba oba pola.

Pokrajinski ombudsman uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije preporuku da je neophodno da se na mestima gde se obavlja policijsko zadržavanje prostorije urede tako da budu razumnih dimenzija u odnosu na broj osoba koje su u njima smeštene, dovoljno osvetljene prirodnim svetlom i dovoljno provetrene.

Navodi se i da je potrebno obezbediti bar dve prostorije za te namene zbog mogućnosti zadržavanja osoba različitog pola, da im se obezbede dušeci i ćebad za slučajeve dužeg zadržavanja, da se pritvorenicima obezbedi hrana, voda za piće i pristup sanitarnom čvoru, kao i video nadzor prostorija ili neka druga mogućnost kontakta sa policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: