“Članstvo u NATO-u je dobrovoljno“

Proširenje NATO-a ostvaruje se na dobrovoljan način, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO zadužen za zemlje van Alijanse Majkl Durej.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

17:31

Default images

On je, obraćajući se učesnicima konferencije "Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna" koja je održana u Zrenjaninu, rekao da je na državama da odluče kakvu bezbednost žele. Durej je putem video-linka istakao da je u Evropi pre 70 godina bio totalni rat, a da danas deca u Francuskoj i Nemačkoj koriste iste udžbenike istorije u školama.

"Danas se borimo više za vrednosti nego za teritorije, a Alijansa sve više postaje organizacija za kolektivnu bezbednost umesto odbrambene organizacije", rekao je on.

Durej je ukazao da NATO danas sarađuje sa zemljama kao što su Kina i Australija, a da su od posebne važnosti odnosi sa Rusijom.

Šefica političkog odeljenja Ambasade SAD u Beogradu Debora Menuti kazala je da je poznato da je, zbog događaja iz 1999. godine, pitanje učlanjenja u NATO u Srbiji teže nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ali da to, kako je rekla, ne bi trebalo da spreči trezvenu analizu.

Šef političkog odeljenja Ambasade Češke Jan Vlkovski preneo je iskustvo te zemlje, gde su, kako je kazao, isto tako bili veliki otpori i strahovanja građana da će izgubiti deo svog suvereniteta.

Na današnjoj konferenciji učestvovali su i general Milan Zarić iz Ministarstva odbrane, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, narodni poslanik Balint Pastor i Zoran Dragišić iz Međunarodnog instituta za bezbednost.

"Za mene, dilema iz naziva ove konferencije ne postoji. Pitanje je jedino hoćemo li biti za stolom ili na jelovniku", rekao je Drašković.

Ovo je druga od sedam planiranih konferencija na ovu temu, koja ima za cilj predstavljanje javnosti sistema kolektivne bezbednosti u Srbiji, kao i prednosti učešća država u takvom sistemu. Prva konferencija održana je u Novom Sadu, 30. juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: