Euleks: Rad sa lokalnim sudovima

Portparolka Euleksa Karin Limdal saopštila je u Kosovskoj Mitrovici da funkcionalne vladavine prava nema ukoliko ne bude vraćeno lokalno pravosuđe.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

12:18

Default images

Mandat EULEX mora da radi sa lokalnim pravosuđem, a ne u njegovo ime, a da bi se to postiglo, administrativno osoblje iz lokalnog pravosuđa Albanci i Srbi, vraćeno je u Okružni sud u Mitrovici kako bi izvršilo popis nerešenih predmeta“, rekla je Limdalova.

"Popis je sada pri kraju, a pronadeno je, organizovano, zavedeno i klasifikovano više od 3.000 dosijea. Stoga je cilj da se kosovske sudije i tužioci albanske i srpske pripadnosti vrate kako bi zajedno sa Euleks sudijama i tužiocima sproveli krivična gonjenja i presude shodno tim predmetima," istakla je portparolka Euleksa.

Nekoliko predmeta je uvršćeno u prioritete, u skladu sa kriterijumima za senzitivnost i poštovanje ljudskih prava jer je nekoliko optuženih u pritvoru za predmete koji su de facto suspendovani od marta 2008, navela je ona.

Prema njenim rečima, da bi bila vraćena pravda za sve ljude na severu, i u skladu sa zakonom, Euleks sudije i tužioci su preuzeli neke hitne predmete koji su u nadležnosti Okružnog suda u Mitrovici.

Cilj ovih postupaka je da ponovo bude uspostavljena vladavina prava na celoj teritoriji Kosmeta, ukljucujući i sever pokrajine, zaključila je portparolka Euleksa.

Euleks sudije i tužioci su rasporedeni u Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice u decembru 2008.

Time je prekinuo dug period paralize suda u Mitrovici, koji je bio zatvoren od incidenata u martu 2008, nedugo pošto su privremene imnstitucije samouprave u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost Kosmeta.

U opštinskom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice od decembra 2008. do danas održana su tri suđenja i četvrto je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: