Vlada Hrvatske osuđuje govor mržnje

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok osudili su govor mržnje na fudbalskoj utakmici mladih reprezentacija Srbije i Hrvatske.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

15:01

Default images

Premijerka Kosor je u ime Vlade osudila ponašanje dela navijača na jučerašnjoj utakmici odigranoj u Varaždinu. Ona je u Saboru najavila oštrije mere protiv takvog "divljačkog ponašanja, ali i mogućnost prekidanja utakmica".

"U ime Vlade osuđujem takvu vrstu divljaštva i poruka je da to nećemo tolerisati, to niko više ne može tolerisati", istakla je premijerka Kosor, koja u Saboru učestvuje u raspravi o vladinom predlogu novog ustava Hrvatske.

Najavila je da će danas, na sednici užeg vladinog kabineta, s ministrima razmotriti sve mogućnosti kako da se stane na kraj navijačkom divljaštvu.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegovi zamenici zvanično su u ime grada Varaždina uputili izvinjenje delegaciji Srbije i mladim reprezentativcima zbog uvredljivog navijanja dela hrvatskih navijača za vreme fudbalske utakmice mladih reprezentacija, kao i zbog incidenta uoči njenog početka.

Čehok je u izvinjenju naveo da su navijači "zloupotrebili domaćinstvo i gostoprimstvo Varaždina na grub šovinistički i nacionalistički način". Dodao je da se toj grupi navijača nije pridružila većina na stadionu.

U saopštenju je istaknuta i najoštrija osuda incidenata na jučerašnjoj utakmici, kao i žaljenje zbog "ponašanja grupe navijača, koje nije i nikada neće biti deo varaždinske kulture ponašanja".

I većina saborskih klubova osudila je danas nacionalističko skandiranje tokom jučerašnje fudbalske utakmice u Varaždinu, a pojedini poslanički klubovi su tražili da se ubuduće utakmice prekidaju bude li s tribina upućivan govor mržnje.

Ovim povodom reagovala je i Hrvatska radiotelevizija (HRT) pozivajući organizatore sportskih događaja i sve merodavne državne institucije da upotrebe sva sredstva kako bi kaznili one koji se na sportskim terenima ponasaju neprimereno.

U reakciji na incidente u Varaždinu, HRT je u saopštenju naveo kako se komentator HRT morao ranije ograditi od neprimerenog ponašanja dela publike.

Upozoreni su novinari i urednici sportskog programa i direktori programa da u takvim slučajevima reaguju pravovremeno i nedvosmisleno.

Osim o uvredljivom navijanju, varaždinska policija je izvestila i o napadu na direktora mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, kada su dvojica maloletnika od 15 i 16 godina pokušala da nasilno skinu jaknu s člana srpske delegacije na kojoj je pisalo "Serbia".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: