Bilt: Pobeda za Irsku i Evropu

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt izjavio je da potvrđivanje Lisabonskog sporazuma na referendumu u Irskoj predstavlja važnu pobedu za Irsku i Evropu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 03.10.2009.

15:48

Default images

Ministar Bilt je na svom blogu komentarisao to što su zvaničnici irske vlade proglasili pobedu na jučerašnjem referendumu, a opozicione grupe priznale poraz. Bilt je naveo da će podržavanje Lisabonskog sporazuma pomoći da bude ojačana uloga Evrope.

On je zaključio da je samo bilo pitanje vremena kada će evropski blok od 27 članica "konačno da pritisne dugme za bolju evropsku saradnju, što će nam Lisabonski sporazum omogućiti".

Baroso: Vrednost evropske solidarnosti

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je danas da to što su Irci na referendumu podržali Lisabonski sporazum znači da je evropski odgovor na svetsku ekonomsku krizu pozitivan.

Baroso je naveo da iskazana podrška Lisabonskom sporazumu "pokazuje vrednost evropske solidarnosti", navodeći da je vrlo zadovoljan rezultatima koji stižu iz Irske.

"To pokazuje veoma pozitivan odgovor da se Evropa oporavlja od ekonomske i finansijske krize", rekao je Baroso.

Buzek: Irska pokazala posvećenost EU

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek rekao je da irsko "da" Lisabonskom sporazumu pokazuje "pravu posvećenost" te zemlje Evropskoj uniji.

On je očigledno "da" na referendumu u Irskoj nazvao "dobrom vešću za Evropu".

Buzek je dao izjavu dok u Irskoj još traje prebrojavanje glasova.

"Irci su pokazali pravu posvećenost ... Ovo je dobra vest za Evropu, ali priča još nije završena", rekao je Buzek.

On je rekao da se EU suočava sa velikim izazovima kao što su nezaposlenost, ilegalna imigracija i nesigurno snabdevanje energijom u budućnosti, što zahteva saradnju zemalja članica Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: