“Štit na Balkanu je spekulacija“

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić nazvao je spekulacijama tvrdnje o postavljanju američkog antiraketnog štita na Balkanu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

17:47

Default images

Samardžić je posle godišnje konferencije načelnika generalštabova Američko-jadranske povelje (A5), kojoj su prisustvovali i visoki zvaničnici američke vojske i NATO-a, kazao novinarima da na tom skupu nije bilo govora o tome.

"To su spekulacije i apsolutno nije bilo bilo kakvog govora u bilateralninm susretima o mogućnosti izmeštanja antiraketnog štita u Crnu Goru ili bilo gde u okruženju", rekao je Samardžić.

Konferenciji su prisustvovali, pored načelnika generalštabova zemalja članica povelje A5, komandant američke komande za Evropu (USEUCOM) koji je i komandant Združenih snaga u Evropi admiral Dejms Stavridis, komandant združenih savezničkih snaga u Napulju Mark Ficdžerald, zamenik komandanta američke komande za Evropu, viceadmiral Ričard Galager i komandant Nacionalne garde američke države Mejn, general Džon Libi.

Zamenik komandanta američke komande za Evropu Galager je kazao da "NATO nije u potpunosti odustao" od izgradnje antiraketnog štita.

"Postoji diskusija kako ćemo to da uradimo i koja ćemo konkretna sredstva da koristimo. (...) U osnovi naše ideje je da koristimo more, jer nam ono omogućava brže kretanje brodova koje možemo brzo da angažujemo", rekao je Galager.

Američki predsednik Barak Obama najavio je prošle nedelje da odustaje od postavljanja antiraketnog štita u Evropi i najavio "novi pristup" u tom projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: