Bojkot “Future plus“

Članice Asocijacije medija saopštile su da od sutra neće davati novine distributeru "Futura plus" zato što im neplaćanjem ugrožava poslovanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

11:44

Default images

Asocijacija je pozvala Vladu Srbije na zakonito uređenje tržista, a čitaoce da na drugim mestima kupe štampu. Saopštenje Asocijacije potpisali su: Novosti, Ringier, Color pres, Politika, Press, Adria Media, Dnevnik, Ekonomist i predsednik Upravnog odbora Asocijacije Veselin Simonović.

"Pošto pojedinačna nastojanja poslovodstava svih izdavača da naplate ogromna dugovanja nisu uspela, članice Asocijacije medija jednoglasno su odlučile da od 15. septembra ne isporučuju dnevne novine i magazine 'Futuri plus', navedeno je u saopštenju.

Asocijacija je pozvala Vladu Srbije da u okviru svojih nadležnosti, "a u cilju obezbeđenja slobode informisanja, preduzme hitne mere kako bi se ovaj značajan deo tržišta uredio na zakonit način".

Ministarstvo: Neprofesionalno ponašanje “Future“

Ministarstvo kulture saopštilo je da je distributer štampe "Futura plus" visokim iznosom dugovanja prema izdavačima uticao na njihovu odluku da povuku svoja izdanja iz te prodajne mreže i osudilo takvo "neprofesionalno ponašanje" "Future plus".

"Na taj način, a imajući u vidu značajan tržišni udeo 'Future plus', kao jednog od najvećih distributera, veliki deo tiraža ovih izdavača neće biti dostupan čitaocima, čime se direktno ugrožava pravo građana na informisanje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture je podsetilo da su Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju definisana prava i obaveze distributera javnih glasila, u cilju obezbeđenja slobode informisanja i zaštite javnih glasila "od proizvoljnog i ekonomski neopravdanog ponašanja distributera".

"Ministarstvo kulture će učiniti sve da pomogne u rešavanju problema nastalog između članica Asocijacije medija i distributera 'Futura plus', sa ciljem da se osnovna prava i slobode, a naročito pravo na slobodu izražavanja i informisanja zaštite", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: