Oštećeno 28 vozila Euleksa

Četiri osobe povređene su u Prištini u incidentu kada su članovi pokreta "Samoopredeljenja" počeli da demoliraju vozila Euleksa na parkingu.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

13:39

Default images

U izjavi portparola policije Agrona Borovcija navodi se da su policajci intervenisali nakon što su pripadnici pokreta "Samoopredeljenje", koji su protestovali ispred sedišta Euleksa u Priština, počeli da bacaju kamenje i prevrću vozila Euleksa. Povređena su tri policajca i jedan aktivista.

Borovci je naveo da je u incidentu oštećeno 28 vozila Euleksa, a da je priveden 21 aktivista.

Pokret Samoopredeljenje je istovremeno saopštio da je policija "upotrebila silu protiv aktivista Pokreta i da je jedan od aktivista povređen i smešten u Kliničkom centru u Prištini".

U saopštenju Samopredeljenje navodi da je današnja akcija organizovana u "znak protesta zbog delovanja Euleksa, a posebno zbog najavljenog potpisivanja protokola misije EU i MUP-a Srbije" o saradnji u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala.

"Euleksov partner za saradnju je Srbija dok institucije Kosova ta misija tretira kao sredstvo za postizanje sopstvenih ciljeva", navodi se u saopštenju pokreta.

Samopredeljenje je u saopštenju oštro kritikovalo i Policiju Kosova ali i predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Hašima Tačija.

Saopštenje povodom incidenta izdao je i Euleks koji je osudio nasilne akcije Samoopredeljenja.

"Euleks snažno osuđuje vandalski čin u centru Prištine, gde su oštećena vozila misije EU", navodi se u saopštenju.

Misija EU je pohvalila "brzu i efikasnu" akciju Policije Kosova.

"Euleks podržava ideju o mirnom protestu kao važnom elementu u bilo kom demokratskom društvu, ali počiniti krivično delo ili štetu nije način kojim se doprinosi bilo kom protestu", navodi se u saopštenju.

Fejt osudio nasilje

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt osudio je današnje nasilje u Prištini u kome su članovi albanskog pokreta "Samoopredeljenje" demolirali 28 vozila Euleksa.

"Govoreći u ime Evropske unije na Kosovu, snažno osudjujem uništavanje vozila Euleks-a", naveo je Fejt u pisanom obraćanju javnosti, podsetivši da je Euleks došao na Kosovo da radi za dobrobit svih gradjana i za evropsku perspektivu Kosova kao dela regiona.

"Verujem da će vlasti izvršiti temeljnu i brzu istragu današnjih incidenata i da će nastaviti da u potpunosti saradjuju sa Euleks-om dok obavljaju svoje važne funkcije", rekao je Fejt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: