Zagreb: Presude za aferu "Indeks"

Bivši prodekan Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu Dragan Badanjak i glavni posrednik Mladen Budor osuđeni su danas u Zagrebu u okviru procesa za aferu "Indeks".

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

19:29

Default images

Županijski sud u Zagrebu osudio je Badanjaka na kaznu zatvora u trajanju od dve i po godine, a Budora na godinu i po, zbog nezakonitog upisa studenata na fakultet. Svi ostali optuženi u aferi "Indeks", među kojima je i viši predavač tog fakulteta Krešimir Somek, osuđeni su na uslovne kazne.

Uz zatvorsku kaznu, prorektoru Badanjku je izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja posla univerzitetskog profesora, a oduzeće mu se i 1.000 evra nezakonito stečenih na ime protivusluge za nelegalni upis, dok će posredniku Budoru biti oduzeto 2.000 evra.

Somek, koji je na suđenju priznao krivicu, osuđen je uslovno na 10 meseci, a izrečena mu je i trogodišnja zabrana profesorskog rada.

Ostali osuđeni, studenti koji su davali mito i koristili usluge ilegalnog upisa, dobili su uslovne kazne u trajanju od šest do 12 meseci.

Svi su, uz još nekoliko optuženih u drugom procesu, učestvovali u dobro organizovanom lancu polaganja ispita i upisa na fakultet uz davanje mita.

Cena ispita je bila od 400 do 2.000 evra, dok se upis na univerzitetsku godinu naplaćivao i do 9.000 evra.

Akcija u sklopu istrage pod nazivom "Indeks", pokrenuta septembra 2008. godine, sprovedena je na nekoliko fakulteta u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: