Indija: Maoisti na kratko oteli voz

Indijski pobunjenici maoisti oteli su na kratko voz sa oko 500 putnika u istočnoj državi Džarkand, samo dan pre održavanja drugog kruga opštih izbora u Indiji.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

08:54

Default images

Oko 300 maoista opkolilo je putnički voz, ukrcali se na njega i primorali mašinovođu da ga usmeri ka železničkoj stanici Latehar oko 160 kilometara zapadno od Rančija, prestonice Džarkanda, prenela je agencija Rojters.

"Pobunjenici su kasnije napustili voz i pobegli u džunglu, svi putnici su oslobođeni i bezbedni", izjavio je lokalni vladin službenik Šarvendu Tatagat.

To je prvi put da su pobunjenici oteli voz od marta 2006. godine, kada su iz jednog voza uzeli 40 talaca, koje su oslobodili 12 sati kasnije.

Predstavnici lokalne policije i funkcioneri, kažu da du pobunjenici na kratko oteli voz da bi time pokazali svoju snagu, uoči drugog kruga izbora.

Maoisti, koji tvrde da se bore za prava radnika bezemljaša i siromašnih seljaka, pojačali su napade u svojim uporištima u centralnoj i istočnoj Indiji tokom održavanja opštih izbora.

Indijska savezna država Džarkand je bogata mineralima i šumama, ali su njeni stanovnici među najsiromašnijim u Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: