Pravoslavni vernici slave Uskrs

Dvesta miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta slavi Uskrs. Najveći hrišćanski praznik obeležen i u Srbiji.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 19.04.2009.

01:51

Default images

Pravoslavne crkve i vernici danas obeležavaju Uskrs, najsvečaniji praznik za hrišćane. Uskrs označava pobedu vere i života nad smrću. Proslava Uskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama u Srbiji, a u Sabornoj crkvi u Beogradu episkop hvostanski Atanasije služio je jutarnju uskršnju liturgiju.

U crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, uskršnjoj službi prisustvovalo je nekoliko stotina vernika. Ovaj hrišćanski praznik provešće u krugu porodice.

U Beogradskoj Skadarliji je na Uskrs obeležen početak letnje sezone.

Lepo vreme za Uskrs mnoge Beograđane izmamilo je na ulice.

U okviru Dana Beograda, Skadarlija se na par sati pretvorila u pravi karneval. Tome su se najviše obradovali najmlađi. Uskrs za njih, kako kažu, znači nešto veliko, lepo, šareno i veselo.

"Meni je to lepo zato što se farbaju jaja, tako kucamo se i eto, zato mi je lep Uskrs zato što se frabaju jaja i ima mnogo šarenih jaja“, "Znači mi nešto veliko, ove godine, nešto najlepše", "Dobio sam poklon od moje sestre čokoladne zeke i tako dalje", kažu deca koja su došla u Skadarliju.

I deca iz beogradskog Svratišta bila su vredna.

U zamenu za simboličan dobrovoljni prilog, prolaznici su sa sobom mogli da ponesu jaja koja su mališani ofarbali i ukrasili na Veliki petak.

"Deca su bila oduševljena. Mi smo ta jaja ovde doneli i sada ih delimo građanima, tako da to je naš doprinos za Dane Beograda i nadam se doprinos svih građana koji će nekim dobrovoljnim prilogom za uzvrat dobiti jaja, a taj prilog će se koristiti za svrhe poboljšanja programa dece koja dolaze u Svratište“, kaže koordinatorka Svratišta za decu ulice Mila Muškinja.

Sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, članom Gradskog veća Darkom Božićem i predsednikom Skupštine Beograda Aleksandrom Antićem na Uskrs se razgovaralo o budućoj saradnji grada i Svratišta.

Najvažniji hrišćanski praznik

Poglavar Srpske pravoslavne crkve partrijarh Pavle ocenio je u Uskršnjoj poslanici da je naše doba suočeno sa materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera.

Poslanica, koju je u Patrijaršiji pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posebno je, kako se navodi, upućena vernicima na Kosovu, kao i vernicima na svim kontinentima gde pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

Uskrs je najvažniji praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom je vaskrsao. Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Za Uskrs se jaja boje crveno i drugim jarkim bojama i poklanjaju prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega rađa život.

Tradicionalna manifestacija u Mokrinu

Stevan Prodanov pobednik je u kucanju uskršnim jajima u Mokrinu, nedaleko od Kikinde.

Ovo svetsko prvenstvo u kucanju uskršnjim jajima održava se svakog Uskrsa, već 19 godina.

Stevan Prodanov uspeo je, po drugi put, da ponese titulu svetskog prvaka u kucanju uskršnjim jajima.

Pobedničko jaje birao je tri meseca, tačnije od Nove godine i kaže, što je starija kokoška to je tvrđe jaje.

"Ove godine u mom dvorištu našao sam pobedničko jaje. Jaja biramo tako što ih kucamo o zube i tako znamo koje je najtvrđe“, kaže Prodanov.

Stevin otac Miodrag je višestruki šampion svetskog takmičenja. On kaže da se ove godine povukao iz takmičenja, kako bi mlađi dobili šansu i dodaje da su njegovom sinu potrebne još dve titule kako bi ga pretekao na rang listi.

U Mokrinu se od 1991. godine ovo takmičenje održava se svake godine, a motiv za organizaciju takmičenja je želja da se vidi ko je najbolji u kucanju jajima, ali i da se očuva tradicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: