Nova svedočanstva o mučenjima

Bivši zatvorenik OVK-a, Albanac sa Kosova, za BBC je svedočio o mučenjima zatočenih Srba, Albanaca i Roma u Kukešu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

09:34

Default images

Na severu Albanije bili su zatvarani, mučeni i ubijani Srbi, Romi i Albanci sa Kosova, rekao je za BBC neimenovani svedok, takođe bivši zatvorenik. On je potvrdio i navode o trgovini organima u Albaniji. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da nastavak domaće i međunarodne istrage zavisi i od posete Beogradu specijalnog izvestioca EU za ove zločine Dika Martija, do koje još nije došlo.

Bivši zatvorenik OVK, inače Albanac koji je bio otet i zatočen u kampu u mestu Kukeš, na severu Albanije svedočio je za BBC o otmicama, mučenju i ubijanju kidnapovanih Srba, Albanaca i Roma.

Prema ranijoj istrazi, otmice, mučenja i ubijanja kosovskih civila, kao i navodna trgovina organima dešavali su se u Albaniji i tokom sukoba 1998. i 1999, a posebno nakon dolaska Međunarodnih snaga na Kosovo, u junu 1999.

"Mnogo toga sam video. Video sam kako su tukli i mučili ljude. Nekima nisu dali da jedu po pet, šest dana, drugima bi obukli pancire i potom bi pucali u njih, samo da vide da li su ti panciri neprobojni" , svedoči bivši zatvorenik OVK.

"Video sam ljude koji su gurani u grobove, koji su mučeni i ubijeni. Zatvorenici su bili Srbi, Romi i kosovski Albanci. Svi su bili civili", rekao je on. Drugi tajni zatvor sagovornici BBC-a locirali su u gradu Burel u centralnoj Albaniji.

Dvojica bivših pripadnika OVK, koji su bili zaduženi za šverc oružja, BBC-u su govorili o prebacivanju ljudi sa Kosova u Albaniju.

“Rečeno mi je da treba da prebacim neke ljude u Albaniju. Bila su to trojica zatvorenika, civili. Sudeći po tome kako su bili obučeni, rekao bih da su bili seljaci. Ruke su im bile vezane”, ispričao je bivši pripadnik OVK.

“Kada smo prebacivali prvu grupu sa Kosova u Burel, čuo sam kako su ih tamo pregledali doktori. Uzimali su im krv i ispitivali ih da li su mučeni. To me je zbunilo. Zašto se raspituju za njihovo zdravlje? Posle sam čuo nešto o tome da se zatvorenici ili njihovi bubrezi transportuju na aerodrom. Čuo sam da putuju u Tursku”, rekao je on.

Nekadašnji vojni komandant OVK, a potom i premijer Kosova Agim Čeku kaže da podržava istragu o ovim navodima jer je uveren da će pokazati da je OVK bila čista armija koja je vodila čist rat.

“Kao prvo, za vreme rata nikada nisam bio u tom delu gde se nalazi Kukeš. Sve vreme sam bio na Kosovu. Dakle, nemam saznanja o tome i nikada nešto slično nisam čuo. Lično ne verujem da se tako nešto desilo”, tvrdi Čeku.

Dokumenta sa iskazima svedoka data tadašnjem šefu UNMIK-ove kancelarije za nestale, Hoze-Pablu Barajbaru, objavljeni su prvi put u emisiji Reakcija, TV B92 "Tajna žute kuće".

Takve iskaze poseduje i domaće Tužilaštvo za ratne zločine.

"Značajno je to i da su novinari došli do tih podataka do kojih smo mi došli i značajno je to, pošto mi po prirodi stvari ne možemo da izlazimo sa podacima u javnost, da se pojavio neko drugi ko je potvrdio to što mi inače znamo", kazao je tužilac Vladimir Vukčević.

Londonski BBC je preneo izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija, svojevremeno političkog direktora OVK, u kojoj on pobija optužbe da su pripadnici OVK organizovano vršili otmice, mučenja i ubijanja kosovskih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da Tačijeva izjava nema velikog značaja.

"Svako se trudi da zataška ono što je uradio. Mislim da nemaju velikog značaja", kaže on.

Vukčević objašnjava da nastavak domaće i međunarodne istrage delom zavisi i od posete specijalnog izvestioca EU za ove zločine, Dika Martija Beogradu do koje, uprkos višestrukim najavama, još nije došlo.

Nakon dolaska Međunarodnih mirovnih snaga, od juna '99, nestalo je oko 1000 nealbanaca sa prostora Kosova, a pretpostavlja se da je njih oko 300 ilegalno prebačeno u Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: