Tadić: Skupa državna administracija

Smanjenje broja ministarstava u Vladi dobra ideja, ali to ne bi rešilo problem glomazne državne uprave, tvrde lideri DS-a i SPS-a Boris Tadić i Ivica Dačić.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 29.03.2009.

14:50

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je potrebno da se cela Srbija ujedini u prevazilaženju ekonomske krize i da sada nije trenutak za nadmetanja, jer niko ne može da kaže koliko će kriza trajati i šta će se dešavati.

Tadić je naveo da sve mere odgovora na krizu imaju i dobru i lošu stranu i da bi svi oni koji danas kritikuju politiku Vlade Srbije trebalo da pomognu, a ne da odmažu pri rešavanju problema s kojima se zemlja suočava.

Predsednik države zatražio je od građana strpljenje jer, kako je rekao, “plahovite mere neće nam doneti sreću".

Na izbornoj skupštini Sandžačke demokratske partije (SDP) bilo je malo političkih tema- ekonomija je bila u prvom planu.

Građanima se, navodi predsednik Srbije Boris Tadić, mora reći da niko ne zna kako će biti sutra ili narednih godina.

Predsednik očekuje razumevanje građana za mere koje Vlade preudzima.

“Borimo se svom snagom, to hoću građanima da kažem. Donosimo mere i donosimo odluke koje su vrlo kompleksne i izuzetno teške i bolne”, kaže Tadić.

“Kao što primećujete, nijedna od ovih mera ne podiže popularnost Vlade. To su bolne mere, ali ako pažljivo i odmereno izvedete zaključak, shvatićete da niko ne donosi takve bolne mere zbog toga što mu je to drago“, poručio je on.

Govoreći o krtičarima Vladinih mera, Tadić je rekao da niko od tih stručnjaka, ni u Srbiji, ali ni u svetu nije najavio ekonomsku krizu, niti se oglašavao pre nego što je stigla.

Ipak, Tadić prinazaje da je preglomazna administracija problem.

“Smanjivanje broja ministara ne znači jeftiniju državu ºamo po sebi. Jeftinija država podrazumeva smanjivanje administracije, ali i optimalizacija administracije”, ocenio je Tadić.

“E sada, pošto smo mi pravna država, mi moramo i smanjivanje administracije da izvršimo na zakonit način, ne tako što otpuštamo ljude, jer oni imaju svoja prava koja su definisana zakonom. A, da bi se sve to uradilo, potrebno je takođe izdvojiti sredstva za otpremnine, što u jednom kratkom roku može biti dramatično skupo za državu“, kaže on.

Za prevazilaženje krize potrebno je ponašanje drugačije nego prethodnih godina.

“Ja sam tu, spreman sam da radim više nego ikada u životu, spreman sam da preuzmem na sebe svaki rizik i da preuzmem svaku odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo“, rekao je predsednik Srbije. Ekonomija je bila tema izlaganja i ostalih govornika.

“Bolje je imati program, pa makar i lošiji, nego ne imati nikakav“, rekao je lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

“Moramo da kažemo da je veliko nezadovoljstvo u narodu, da je velika napetost u narodu, da je velika besperspektivnost i na svakom koraku se to oseća“, upozorio je lider SDP-a Rasim Ljajić.

“Jeste mračno, jeste tamno, ali ako možemo da pobedimo Rumune u Konstanci 3:2, ako može da se desi taj događaj da moj predsednik prisustvuje jednom sportskom događaju, a mi da pobedimo, što je bila retka praksa do sada“, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Ovo je trenutak kada treba okupiti svaku dobru ideju, poručeno je na skupptini SDP-a. Svi su dobrodošli, i pozicija i opozicija, stručanjaci, novinari i ekonomisti.

Dačić: Dobra ideja, ali teško sprovodiva

Zamenik predsednika Vlade, ministar unutrašnjih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da je smanjenje broja ministarstava i drugih državnih institucija dobra ideja, ali je pitanje koliko je ona u ovom trenutku sprovodiva.

"Da je ta ideja bila moguća na početku formiranja sadašnje Vlade, ona sigurno ne bila ovolika kolika je sada", rekao je Dačić i podsetio da do sada uopšte nije bilo rasprave o smanjenju broja resora i državne administracije.

"Na sednicama Vlade i drugih tela, uključujući i stranačka, do sada o tome nije razgovarano i čudi me što je ta tema dobila toliki publicitet u medijima", rekao je Dačić posle kraće posete povređenom policajcu Darku Vuliću.

Dačić je naveo da on jeste za uštedu i sve vidove racionalizacije, ali da prvo treba odgovoriti na pitanje šta je zaista ušteda.

"Ušteda nije da jedan ministar dobije zvanje državnog sekretara ili da izvestan broj zaposlenih ode iz jednog u drugo ministarstvo. Ovde treba odvojiti priču za dnevnopolitičku upotrebu od stvarnih ekonomskih efekata neke mere", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: