Nacionalni saveti za veća prava

Predstavnici nacionalnih saveta Vlaha, Bošnjaka i Bugara potpisali su protokol o saradnji kako bi se poboljšala prava nacionalnih manjina u centralnoj Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.03.2009.

17:15

Default images

Zajednička saradnja doprineće usklađivanju zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom EU u oblasti zaštite manjinskih prava, boljoj primeni već postojećih zakona i omogućiti bolji pristup pretpristupnim fondovima, rekao je predstavnik Nacionalnog saveta Bošnjaka Esad Džudžević posle potpisivanja protokola.

U ime Nacionalnog saveta Vlaha, dokument o saradnji potpisao je Živoslav Lazić, a u ime saveta Bugara Angel Josfov.

Čelnici svih triju saveta izrazili su žaljenje što se manjinske zajednice u medijima pominju samo u slučaju incidenata ili - kako je Džudžević rekao - kada im neko čestita Bajram.

"RTS u programu manjinama ne posvećuje nikakvu pažnju, ne može se čuti ništa o njhovoj kulturi, privredi, ekonomiji, za razliku od Radio-televizije Vojvodine, koja 40 odsto programa posvećuje životu manjinskih zajednica", kazao je Džudžević.

Prema Džudževićevim rečima, saradnja će imati za rezultat i brže ispunjavanje uslova koji su postavljeni pred Srbiju na putu članstva u EU kroz zalaganja Saveta da se smanje razlike između razvijenih i rubnih delova Srbije u kojima žive manjine.

"Maksimalni disparitet koji EU dozvoljava je 1:3, a u Srbiji je, na primer, između Tutina i Sjenice - Inđije i Apatina 1:27", kazao je on.

Džudžević je rekao da će predstavnici svih triju veća nastojati da se što pre sastanu sa čelnicima Srbije i sa njima razgovaraju i o predlogu zakona o izborima, nadležnostima, finansiranju nacionalnih saveta i manjina, čije bi usvajanje unapredilo položaj manjina.

"To je izuzetan predlog zakona i svih 14 nacionalnih saveta mu je dalo visoku ocenu", kazao je Džudžević i podsetio "da taj zakon iznenada nije ušao u dogovorenu redovnu skupštinsku proceduru".

Predstavnik Nacionalnog saveta Bugara Angel Josfov izrazio je zabrinutost što se ta manjinska zajednica od 1990. godine suočava sa "redukcijom prava" u svim životnim oblastima.

Prema rečima predsednika Nacionalnog saveta Vlaha, protokol o saradnji omogućiće zajednički nastup predstavnika tih triju manjinskih zajednica, kojih je u Srbiji po zvaničnom popisu oko 200.000, u zahtevu da se u Zakonu o izborima preciznije definiše način koji će obezbediti prisustvo manjina u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: