Savet ministara EU o saradnji

Savet ministara Evropske unije trebalo bi sutra da raspravlja o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, odnosno eventualnom slanju misije koja bi to procenila.

Izvor: B92

Nedelja, 22.02.2009.

16:10

Default images

Ministri bi takođe trebalo da razmotre da li će u Beograd poslati specijalnu misiju koja bi trebalo da utvrdi što više činjenica o toj saradnji. Neki od srpskih zavničnika smatraju da bi bilo dobro da takva misija dođe, kako bi Brisel bio uveren da Srbija čini sve kako bi uhapsila preostale haške begunce.

Ideju da misija EU dođe u Beograd i upozna sa sa svim što Srbija čini kako bi završila saradnju sa Tribunalom u januaru je predstavio šef diplomatije Srbije, a češko predsedništvo EU prihvatilo je da to stavi na dnevni red sutrašnjeg zasedanja Saveta ministara.

U Evropskoj uniji međutim ne postoji jedinstven stav o svrsishodnosti takve misije.

Neke članice EU misle da bi trebalo uputiti i misiju u Beograd, jer može pomoći pospešenju saradnje sa Srbijom. Deo članica EU očekuje da se sve još podrobnije razjasni, a neke ne vide kako to može dovesti do opipljivih dodatnih saznanja.

Kako su novinarima preneli zvaničnici češkog predsedništva i Saveta ministara Unije, cilj takve misije ni na koji način ne bi bio da "zameni ili nadomesti" Haški sud, već jedino da se zajedno s Beogradom tačnije i jasnije sagleda pravo stanje stvari.

Ignjatović: I Holandija u misiji

Dušan Ignjatović iz Kancelarije za saradnju sa Tribunalom smatra da misija ne treba da zameni izveštaje haškog tužilaštva.

Delegacija bi ipak mogla da se uveri da Srbija čini sve kako bi završila saradnju sa Tribunalom zbog čega bi, prema njegovom mišljenu, bilo dobro da u misiji budu i predstavnici zemalja koje ne veruju Srbiji, pre svega Holandije.

“Mislim da bi bilo dobro da oni dođu i da to vide, jer mislim da bi to samo potvrdilo ono što dolazi iz Beograda, a to je da se saradnji pristupa veoma ozbiljno, da saradnja nikada nije bila bolja nego što je u ovom trenutku i da bi u ovom trenutku Srbiji trebalo omogućiti primenu sporazuma” rekao je Ignjatović za B92.

Podsetimo, glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc na sastanku sa zvaničnicima Unije u sredu naveo je da je saradnja Srbije sa Hagom bolja, da je koordinacija srpskih službi bezbednosti poboljšana ali da problem predstavlja to što preostali begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu uhapšeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: