Sarkozi predložio mere za siromašne

Francuski predsednik Nikola Sarkozi predložio je sindikatima socijalne mere kako bi se ublažile posledice krize na najosetljivije slojeve građane.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

09:42

Default images

Sarkozi je predložio povećanje socijalne pomoći za nezaposlene na 75 odsto bruto plate, ukidanje dela poreza na najniža primanja i pomoć porodicama sa više dece. On, međutim, nije izašao u susret sindikalcima (koji su tražili povećanje plata), uprkos najavama generalnog štrajka za 19. mart.

Prema predloženim merama, država je spremna da uloži i do dve i po milijarde evra.

Mere koje je Sarkozi predložio ne razlikuju se mnogo od onih o kojima je već govorio početkom meseca. Sastanku sa sindikalcima u Jelisejskoj palati prisustvovao je i premijer Fransoa Filon.

"Vlada će učiniti veliki napor kako bi obezbedila još 2,6 milijardi evra kako bi pomogla onima koji najviše trpe posledice ekonomske krize", rekao je Sarkozi.

"Ali, iza ovih mera pravde - a pravda sada mora biti prioritet - reforme se moraju nastaviti kako bi se omogućilo našoj zemlji da se što je brže moguće i na najbolji način izvuče iz krize", rekao je on.

Sa Sarkozijem su razgovarali predstavnici pet vodećih francuskih sindikata. Lideri sindikata optužili su francuske poslodavce da nisu spremni ni na kakva poboljšanja. Zato sindikalci ne očekuju veliki napredak u razgovoru sa predstavnicima državnog vrha.

"Ponavljam, akcije sindikata počinju da daju rezultate, naročito za ljude u teškoj situaciji, skromne porodice. Akcija pokazuje da, kada smo ujedinjeni i odlučni, sindikalci mogu da postignu rezultate i zato moramo da ostanemo u pripravnosti", kaže Fransoa Serek, predstavnik sindikata CFDT.

"Moramo se boriti za svoje plate, za poboljšanje položaja i mladih i starih. Zato ćemo istrajati u svojoj borbi, što znači da smo spremni za veliki nacionalni štrajk 19. marta", rekao je Žan-Klod Meli, predstavnik sindikata Snaga radnika.

Oko dva i po miliona građana učestvovalo je prošlog meseca na protestima koji su širom Francuske održani protiv Sarkozijeve politike prema krizi.

O merama koje najavljuje vlast Nemačke čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: