Nacistički ispad u Kforu

Kontigent austrijske vojske pri Kforu, posle incidenta početkom nedelje, ponovo je dospeo u žižu javnosti, ovaj put zbog nacističkih ispada vojnika.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

20:03

Default images

Jedan podoficir austrijske vojske u sastavu Kfora osumnjičen je da je prekršio zakon o zabrani korišćenja nacističkih simobola i veličanja nacizma, saopštila je Komanda vojske. On je tokom jedne proslave bataljona Dulje koristio "jasnu nacističku gestikulaciju", odnosno pozdrav podignutom desnom rukom.

Nacistički ispad oficira prijavili su vojnici, a tokom istrage koja je usledila kod osumnjičenog pronađena je jedna majica sa desničarskim obeležjima i na ličnom računaru više datoteka nacističkog sadržaja.

Vojska je saopštila da je podnela prijavu protiv osumnjičenog podoficira, i vratila ga hitno za Austriju, a ujedno je pokrenut disciplinski postupak i protiv nadređenog oficira zbog "sumnje da nije obavljao obaveze nadzora".

Povučeni podoficir je iz austrijske pokrajine Burgenland, a prilikom proslave je više puta podigao desnu ruku pozdravljajući na nacistički način prisutne.

Na majici pronađenoj kod njega nalazi se "Smajli" sa Hitlerovim brčicćima i frizurom nacističkog vođe, kao i natpisom "Napravljen u Nemačkoj".

Početkom nedelje jedan vojnik je ranjen hicem iz pištolja drugog vojnika unutar kampa “Kazablanka", iz nepažnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: