Kako će ko glasati o akcizama

Dve nedelje pošto je Skupština, amandmanom SPS-a, izmenila vladin predlog Zakona o akcizama, Vlada je odlučila da ponovo šalje parlamentu prvobitni tekst.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

19:34

Default images

Iako su se socijalisti tada pravdali lošom koordinacijom u vladajućoj koaliciji, njihovi partneri u Vladi tvrdili su da je SPS poklekao pritiscima čoveka iz kompanije Monus, koja je vlasništvo Predraga Rankovića Peconija i proizvodi najjeftinije cigarete.

Tako su socijalisti, nasuprot dogovoru vlade sa velikim proizvođačima - da akcize budu iste za sve, "izgurali" amandman kojim se favorizuju proizvođači upravo jeftinih cigereta.

Po drugi put Vlada parlamentu upućuje isti predlog zakona o akcizama, jer su iznenadno, socijalisti izmenili suštinu zakona prilikom prvog glasanja, i to u delu koji se tiče akciza na duvan.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić za B92 kaže da će se pred poslanicima ponovo naći varijanta koja u isti položaj stavlja sve proizvođače cigareta.

Za razliku od SPS-ovog rešenja, vladin predlog donosi manji prihod budžetu u ovoj godini, ali je dugoročno isplativiji, kaže Ilić.

“Ovde se radi o tome da se ne mogu posmatrati finansijski aspekti, nego i svi drugi aspekti i mora se posmatrati period od 2009. do 2012. gde je vladin amandman povoljniji, u smislu da rezultira većim prihodom za budžet Republike Srbije u iznosu za 2,2 milijared dinara”, rekao je Ilić.

Čini se, međutim, da SPS-u, kada je progurao svoj amandman, vodilja nije bio prihod države.

Prema tvrdnjama drugih stranaka vladajuće koalicije, poslanički klub socijalista je tih dana obilazio predstavnik kompanije Monus, koja je u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija i proizvodi najjeftinije cigarete.

Socijalisti nikada nisu ni potvrdili ni demantovali ove spekulacije, a lider te stranke Ivica Dačić danas kaže da je ponovno slanje zakona u Skupštinu način da se ispoštuje dogovor sa velikim proizvođačima duvana.

S druge strane, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je podržao amandman SPS-a, sada kaže da još ne zna kako će glasati drugi put.

“Da li matematičkim putem se dolazi do više para, ako se ova dva amandmana ukinu, to ćemo videti, ali moraće neko da nam dokaže i da vidimo da li će veću štetu imati građani Srbije, odnosno pušači najjaftinijih cigareta, ili država”, kazao je Marković.

Amandman socijalista podržala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, a Bojan Kostreš kaže da će njihovi glasovi zavisisiti od onoga što bude pisalo u izmenama zakona koje će vlada uputiti parlamentu.

“Ako mi dobijemo ubeđenje da je takvo ponašanje neophodno, da je glas LSV-a neophodan da bi se uradilo nešto što je korisno za državu Srbiju, onda ne treba sumnjati u ligaše”, rekao je Kostreš.

Slično objašnjenje dao je i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balit Pastor, koji kaže i dalje ne vidi šta je sporno u amandmanu SPS-a.

“Ukoliko dobijemo objašnjenje da je taj usvojeni amandman štetan po budžet Republike Srbije, za prihode i da je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, onda ćemo sigurno podržati predlog zakona o akcizama, kako će to Vlada predložiti”, najavljuje Pastor.

Posle usvajanja prve verzije zakona o akcizama, duvanske industrije nisu podigle cene cigareta, pošto čekaju ishod drugog kruga glasanja u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: