Vučić: Velika Srbija nerealna

Doskorašnji generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, tokom posete Hrvatskoj, još jednom se ogradio od ideje radikala o Velikoj Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

15:26

Default images

Zamenik predsednika novoformirane Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, prvi put posle rata otišao je u Hrvatsku i tamo obišao Srbe koji žive oko Knina. Iako su radikali podržavali težnje ka postojanju Velike Srbije, Vučić danas tvrdi da je ta ideja nerealna.

U selu Smoković i danas se mogu videti srušene kuće i crkve. Tu i danas živi oko 50 Srba.

Meštani kažu da nemaju vode, struju imaju retko, a nemaju ni dovoljno radne snage i mehanizacije kako bi obrađivali zemlju.

U selu Donji Lapac, u kome živi oko 70 odsto Srba, situacija je, kako kažu, malo bolja, ali i tamo je mnogo nezaposlenih:

"Ali se ništa ovde ne ulaže, nijedno radno mesto se nije otvorilo. Peru pare! Jedno se radi, drugo se otvara, pa zatvara. Ništa se ne dešava. Odlaze odavde."

"Mi ovde živimo kao na trećem svetu, ceste su užasne, ako idemo za Gospić to su jako opasne deonice, čovek da ode zdrav gore. Doći će u bolnicu bolestan."

B92 je istraživao šta je ideologija Vojislava Šešelja o Velikoj Srbiji značila tamošnjem srpskom stanovništvu.

"Obećavali su granice Velike Srbije, a to je bilo sasvim nerealno. To nam je više smetalo jer mi smo bili prihvatili realnost kava jeste", kažu u selu Biskupija. Naprednjačka stranka, sa Aleksandrom Vučićem na čelu, tokom dvodnevne posete Hrvatskoj obišla je selo Smoković, Benkovac, Gračac, Djevrske, Dobropoljce, Biskupiju i manastir Krku.

"Svrha ove posete jeste da se Srbiji posle 13 godina vrati briga i interesovanje u ljude i za naš narod koji ovde živi. I ja mislim da je ta sitnica koju smo učinili velika za ove ljude, zato što mislim da nikada više niko neće smeti u Srbiji da ne misli na Srbe u Smokoviću", kazao je Vučić.

Naprednjaci nisu išli u Knin iz bezbednosnih razloga. Do kraja posete stranka je obišla i memorijalni centar Jasenovac.

Incidenata tokom posete Hrvatskoj nije bilo, a niko od zvaničnika Hrvatske nije primio naprednjake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: