Uhapšeni Nemci ipak operativci BND

Vlada kancelarke Angele Merkel saopštila je poslanicima Bundestaga da su trojica Nemaca uhapšenih na Kosovu pripadnici nemačke obaveštajne službe BND.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.11.2008.

08:35

Default images

To je potvrdio u Berlinu čelnik parlamentarnog odbora Tomas Operman. Podsetimo, Nemci su uhapšeni prošle nedelje pod sumnjom da su bacili eksploziv na zgradu Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, a dugo se spekulisalo da li oni jesu ili nisu nemački obaveštajci.

Prema Opermanovim rečima, ne postoje indicije da su trojica nemačkih operativca imala bilo kakve veze sa napadom na međunarodnu kancelariju, zbog čega je on zatražio da budu odmah oslobođeni.

"Oni su tamo radili za BND", rekao je Operman novinarima posle sastanka odbora koji je, prema navodima Rojtersa, zadužen da "nagleda obaveštajne operacije". Operman, koji je član Socijaldemokratske partije i partner u koalicionoj vladi kancelarke Merkel, odbio je, međutim, da kaže koji je bio zadatak trojice pripadnika BND na Kosmetu.

On je rekao da vlasti na Kosmetu Nemce drže već devet dana u nehumanim uslovima i da je "hapšenje misterija".

Na Kosovu je juče formirana specijalna komisija Vrhovnog suda koja treba da odluči da li će oni biti oslobođeni, a sudija tog suda Anton Nokaj izjavio je novinarima da će danas taj predmet biti predat međunarodnom sudiji Vinu Bolelu koji će doneti konačnu odluku, navela je makedonska agencija MIA.

Nemačka štampa navodi da bi operativci BND najkasnije tokom vikenda mogli biti oslobođeni.

Inače, juče je do sada nepoznata grupa ''Armija Republike Kosova'' preuzela odgovornost za napad na zgradu Međunarodne civilne kancelarije u Prištini i preti daljim napadima na predstavnike međunarodne zajednice i pripadnike srpske zajednice.

Ukinut pritvor trojici Nemaca

Sudsko veće međunarodnih sudija u Prištini ukinulo je pritvor trojici državljana Nemačke koji su osumnjičeni da su bacili bombu na Međunarodnu civilnu kancelariju u Prištini.

Advokati trojice Nemaca izjavili su medijima da su dobili sudsko rešenje kojim se oni puštaju da se brane sa slobode.

Inače, predmet trojice uhapšenih Nemaca preuzele su međunarodne sudije i tužioci. Predsednik Okružnog suda u Prištini Anton Nokaj je juče novinarima izjavio da je zatražio da predmet preuzumu međunarodne sudije i tužioci koji deluju u okviru Misije UN na Kosovu.

Čeku: Ne postoji Armija Republike Kosovo

Bivši premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da misli da ne postoji organizacija "Armija Republike Kosovo" koja je preuzela odgovornost za bombaški napad na sedište Međunarodne civilne kancelarije u Prištini.

Čeku je agenciji Beta rekao da neme potrebe za takvom organizacijom i da je moguće da se neko "igra sa tim" i dodao da će na Kosovu, pod nadzorom NATO, biti formirane bezbednosne snage Kosova.

Komentarišući to što su vlasti u Beogradu u više navrata istale da se ne slažu sa tim da se na Kosovu formiraju bezbednosne snage, Čeku je naveo da "svaka normalna država ima svoje snage".

"Ove snage koje formiramo biće bezbednosne snage. Te snage neće biti vojska koja je naoružana tenkovima, topovima, haubicama, koja bi mogla ugroziti sigurnost bilo koje zemlje. Snage na Kosovu biće ustrojene i organizovane uz pomoć i pod nadzorom NATO-a. Biće po standardima NATO-a. Biće multietničke i politički apsolutno neopredeljene i biće u interesu svih građana Kosova", naveo je on.

Dodao je da te bezbednosne snage mogu biti "pretnja samo onima koji ugrožavaju bezbednost svih građana Kosova".

Čeku je kazao i da je "čuo" da su najavljene demonstracije ali da ne veruje da će one biti usmerene protiv Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: