Svedok: VJ ratovala u BiH

Elitne jedinice Vojske Jugoslavije delovale su na sarajevskom ratištu krajem 1993, izjavio je bivši visoki oficir VJ Borivoje Tešić na suđenju Momčilu Perišiću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

17:44

Default images

On je potvrdio da je na području oko sarajevskog naselja Vogošća krajem decembra te godine predvodio više od 100 pripadnika specijalaca. U to vreme, Tešić je bio operativac u štabu gardijske birgade Vojske Jugoslavije.

Tešić je potvrdio i da je na području Vogošće delovala i 72. specijalna brigada VJ i dodao da je od tadašnjeg načelnika Štaba specijalnog korpusa Ljubiše Stojimirovića dobio naređenje da pomogne pri evakuaciji pripradnika te brigade i izvlačenju tela osam poginulih specijalaca.

Tešić je naveo da komandant Specijalnog korpusa Miodrag Panić nije imao ovlašćenja da naredi takav manevar i da zbog toga pretpostavlja da je naređenje za to moralo stići iz Generalštaba VJ.

Na čelu Generalštaba u to vreme bio je general Momčilo Perišić. Tešić je pred Haškim sudom rekao i da su oficiri Vojske Jugoslavije svakodneno slali izveštaje operativnom centru Specijalnog korpusa VJ.

Inače, najveći deo ispitivanja generala Tešića bio je zatvoren za javnost, zbog poverljivosti dokumenata.

General Perišić, kao tadašnji načelnik Generalštaba VJ, optužen je da je snagama Vojske Republike Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine pružio kadrovsku, logističku i finansijsku podršku, kao i da je svojim aktivnostima značajno doprineo opsadi Sarajeva, granatiranju Zagreba i zauzimanju Srebrenice, u kojoj je pobijeno više od 7.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: