Prelević: Vojnike ubila treća osoba

Advokat Boža Prelević kaže da je veštačenje američkog eksperta u slučaju pogibije vojnika u kasarni Topčider pokazalo da je vojnike ubila treća osoba.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.11.2008.

15:27

Default images

Prelević za B92 kaže da je to u potpunosti potvrdilo mišljenje nezavisne komisije, na čijem je čelu on bio, i nada se da se posle tog veštačenja sa tim postupkom više neće odugovlačiti. To veštačenje biće prosleđeno Okružnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Prelević je rekao da mu je drago što je američki ekspert Ljubiša Dragović, koji je šef sudske medicine države Mičigen, svoj nalaz završio brzo.

"Njegov nalaz je u potpunosti utvrdio nalaz i mišljenje nezavisne komisije", rekao je Prelević, koji je bio na čelu nezavisne komisije.

"Na taj način nadam se da je okončao celu rašomonijadu oko utvrđivanja onoga šta se tamo desilo", rekao je Prelević.

On je naveo da se nada da će državni organi posle tog veštačenja krenuti u potragu za počiniocem i da se postupak neće dalje razvlačiti.

Dragovićev izveštaj je stigao do advokata porodice nastradalog Jakovljevića, Vladana Batića, koji objašnjava da je veštak utvrdio da je tokom postupka bilo mnogo nepravilnosti i da je dostavio mišljenje da je vojnike ubio neko treći.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. prilikom vršenja patrolne straže u kasarni Topčider.

Porodice Jakovljević i Milovanović već godinama tvrde da ih je ubila treća osoba i taj događaj povezuju sa haškim optuženicima. Janko Jakovljević, otac pokojnog Dragana, za B92 kaže da je nalaz sudskog veštaka samo dokazao njihove tvrdnje.

Istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu danas je dostavljen nalaz i mišljenje Ljubiše Dragovića, koji je obavljen u okviru pretkrivičnog postupka koji se vodi zbog pogibije vojnika.

Dragović je određen za veštaka u tom predmetu nakon što je laboratorija FBI-ja Kvantiko obavestila sud da nije u mogućnosti da obavi traženo sudskomedicinsko veštačenje s obzirom da nemaju stalno zaposlene stručnjake tog profila i da i sami u takvim situacijama angažuju veštake sa njihove zvanične liste.

Njemu je, kako je ranije saopšteno iz Okružnog suda, predmet dostavljen u maju ove godine. Njegov nalaz će biti prosleđeno Okružnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: