Tragom navoda o trgovini organima

Ekipa emisije "B92 Istražuje" ekskluzivno je u Albaniji tragala za mestima gde se navodno trgovalo organima ljudi sa Kosova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.10.2008.

10:49

Default images

Kako saznaje ekipa emisije "B92 Istražuje", srpsko tužilaštvo od albanskih kolega traži da im se omogući kontakt sa svedocima, kao i spiskovi imena lekara i medicinskog osoblja sa Kosova koje je radilo u Albaniji. Ekipa ovog serijala snimila je ekskluzivni materijal na severu Albanije, gde su, prema navodima Karle del Ponte, prebacivani oteti nealbanci sa Kosova.

Ekipa emisije "B92 Istražuje" krenula je tragom navoda koje je prvi put u javnost iznela bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci". Ekipa emisije "B92 Istražuje" prvi su novinari iz Srbije koja je obišla tzv "žutu kuću" u blizini gradića Burel, gde su, prema navodima Del Ponteove, kidnapovanim nealbancima sa Kosova uzimani vitalni organi, radi trgovine na crnom tržištu.

Ove navode ispituje i tužilaštvo za ratne zločine. Tužilaštvu je od suštinske važnosti bilo da ode u Albaniju, kako bi tamo mogli da urade uviđaj, rekonstrukcije i uzmu DNK za analize.

Optužnica u ovom slučaju još uvek nije podignuta.

“Prerano je da me to pitate, nije lako podići optužnicu. Ona treba da se dokaže. Ja sam vam rekao da se po mojoj proceni radi o međunarodnom orgnaizovanom kriminalu“, kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Iako Karla del Ponte ukazuje na “žutu kuću“ kao moguće mesto na kome su uzimani organi zarobljenima, ekipa emisije B92 Istražuje ekskluzivno saznaje da domaće Tužilaštvo raspolaže novim podacima o tome da su hirurške intervencije obavljane u neuropsihijatrijskoj bolnici, pri zatvoru broj 320, udaljenoj 20-ak kilometara od “žute kuće“.

“Žuta kuća“ je navodno služila za oporavak i privremeni smeštaj zarobljenika.

Inače, i zatvor broj 320 u kojem su bili teški neuropsihijatrijski zatvorenici, i “žuta kuća“, nalaze se nadomak Burela, u kom se nalazio i centar za obuku OVK.

Ukućani su najpre tvrdili da kuća nikada nije bila žuta, već da je Del Ponteova sve izmislila, da bi u međuvremenu javnosti ponudili još jednu verziju istine.

“Ja vam kažem da smo jedino 2001. ofarbali belom bojom, a samo jedan pojas od zemlje u visini od metar je bio žute boje. Ja vam objašnjavam kako je bilo, ako ne želite onda idite! Kažem vam i kada i razloge zašto! Imali smo svadbu, ofarbali smo kuću belom, a dole smo ostavili jedan pojas žutom“, kaže Dašuri Katući, unuka vlasnika kuće.

Haški istražitelji su, proveravajući navode svojih izvora, na podu i zidovima jedne prostorije u “žutoj kući“ pronašli tragove krvi.

Ukućani su prvo negirali da krvavi tragovi uopšte postoje, da bi kasnije o tragovima ponudili više različitih objašnjenja.

Vlasnik kuće Abdulah Katući tvrdi da je u sobi u kojoj je uzet uzorak krvi svojevremeno rođeno dvoje dece. Kako ukućani tvrde porođaj u pomenutoj sobi se desio 1990. ili 1991. godine. Uzorak krvi pronađen je 2004. godine.

“Krv koja je procurila dole ušla je u beton, oni su poprskali nečim, mislim fosforom i imali su sa sobom razne instrumente. A druga krv je od životinja koje smo klali napolju, a meso unutra sekli na parčiće“, kaže Dašuri Katući.

Ekipa B92 istražuje imala je uvid u dokumentaciju iz koje se vidi da je albanski premijer, Salji Beriša, pod pritiskom Ramuša Haradinaja, jednog od vođa OVK i bivšeg kosovskog premijera, izdao nalog službama bezbednosti da unište dokumentaciju koja ima bilo kakvu vezu sa nestancima Srba na Kosovu, njihovim transportom u Albaniju i trgovinom organima.

Vanrednu emisiju "B92 Istražuje" o navodima o trgovini ljudskim organima možete pogledati u utorak u 21 sat.

Tužilac Vukčević u Albaniji

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević u Albaniji je razgovarao s glavnom tužiteljkom te zemlje Inom Rama i njenim timom.

Vukčević je u Albaniju otputovao sa saradnicima, a razlog posete je istraga tužilaštva u Srbiji o navodnoj trgovini ljudskim organima, koja je pokrenuta 21. marta ove godine zbog navoda u knjizi Karle del Ponte "Lov".

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić ocenio je kao izuzetno kvalitetan današnji razgovor u Tirani tužioca Vladimira Vukčevića i glavne tužiteljke Albanije o istrazi pokrenutoj povodom navodne trgovine organima otetih Srba sa Kosova i Metohije.

"Bez obrira na dijametralno različite pozicije u postupku i utvrđene činjenice, sastanak je bio izuzetno kvalitetan", kazao je Vekarić u telefonskoj izjevi agenciji Beta posle susreta Vukčevića i Ine Rama, ne precizirajući detalje sastanka.

Vekarić je naglasio da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima obavezu prema žrtvama i porodicama ubijenih i nestalih da uspostavi neposrednu komunikaciju sa nadležnim tužilastvom u Albaniji povodom navoda bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da se sa područja te držve trgovalo organima otetih.

"Smisao je da dođemo upravo tu gde se po navodima Karle del Ponte ta trgovina odvijala i to je danas učinjeno. Tužilac Vukčević je glavnoj tužiteljki Albanije predao deo materijala koji imamo po tom predmetu", naveo je Vekarić.

Prema njegovim rečima, o svim navodima vezanim za trgovinu organima otetih i nestalih biće obavešten i specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, zadužen za ovu oblast.

Sastanak je održan uz posredništvo kancelarije pravnog savetnika Ambasade SAD u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: