Četvrtak, 02.10.2008.

09:50

"Politika" i politika

Ono što se najavljivalo od formiranja nove vlade dogodilo se juče - generalni direktor "Politike" podneo je ostavku, a glavna i odgovorna urednica je smenjena.

Izvor: Danas

Default images

Do izbora novog glavnog i odgovornog urednika, uređivanjem će se baviti dosadašnji kolegijum, sa najstarijim članom na čelu, urednikom Radmilom Kljajićem, navodi se u saopštenju Skupštine "Politika novine i magazini".

Smena Ljiljane Smajlović objašnjava se odlukom o raspisivanju konkursa za izbor glavnog i odgovornog urednika, uz prethodno mišljenje redakcije, koji je inicirala "Politika a.d.".

Smajlovićeva i Janićijević

Ljiljana Smajlović, u razgovoru za list "Danas", smatra da je njena smena politička odluka. Ona ističe da je zadovoljna što je konačno saznala da je inicijativa za konkurs na to mesto potekla od Upravnog odbora "Politike a. d." i njegove predsednice Sonje Liht.

"Međutim, nezadovoljna sam time što još niko nije osetio potrebu da mi kaže zbog čega je ta inicijativa pokrenuta. Akteri moje smene nisu imali dovoljno pristojnosti da javno iznesu razloge za to. U mom slučaju nije bilo ni poštovanja ličnosti ni poštovanja standarda demokratičnosti i transparentnosti", objašnjava Smajlovićeva.

Kako kaže, na jučerašnjoj sednici Skupštine PNM-a, glavnu reč su vodili predstavnici "Politike a. d.", pa zbog toga smatra da je njena smena političke prirode, "pogotovo ako se uzme u obzir da će Radmilo Kljajić preuzeti mesto glavnog urednika, a ne moj zamenik Vladimir Radomirović".

Ona tvrdi da je uređivački posao u "Politici" radila kao da je to jedini posao na svetu i da nema plan šta će da radi nakon odlaska iz tog lista.

S druge strane, generalni direktor PNM-a u ostavci Srđan Janićijević ističe za "Danas" da će, dok se ne izabere novi generalni direktor, ostati u "Politici novine i magazini" i "brinuću se o preduzeću, kao što sam to i do sada činio". Kako ukazuje, o novom poslu će da razmišlja kada ode iz kompanije.

Janićijević je u obrazloženju svoje ostavke, upućene predsednicima Skupštine društva PNM-a i Upravnog odbora "Politike a. d.", u koju je "Danas" imao uvid, naveo da je dolaskom u PNM 2005. zatekao negativan konsolidovan poslovni rezultat od 3,9 miliona evra.

"Preduzeće nije imalo nikakav u praksi poznat model korporativnog upravljanja i unutrašnje organizacije. (...) Danas, tri godine kasnije, ostavljam nasledniku pozitivne rezultate iz operativnog poslovanja, pozitivan novčani tok, koji rezultira pozitivnim bilansima i dobrom osnovom za budući razvoj", navodi se, između ostalog, u ostavci Janićijevića.

Redakcija "Danasa" stupila je u kontakt s članovima Upravnog odbora "Politike a. d." Jovanom Simićem i Matijom Bećkovićem. Oni, međutim, nisu želeli da komentarišu ostavke generalnog direktora "Politike novine i magazini" i glavne urednice tog lista, dok se ne objave zvanična saopštenja.

Kandidati za naslednika poznati

Ljubodrag Stojadinović, kolumnista "Politike" i predsednik tamošnjeg Aktiva novinara, kaže za "Danas" da nije pitanje zašto Ljiljana Smajlović odlazi, već zašto je uopšte došla na mesto glavnog i odgovornog urednika, "a očigledno je došla po nalogu jedne partijske klike, izvršavajući njene naloge".

"Smajlovićeva je uspela da potpuno podeli redakciju, da izmeni njenu krvnu sliku, dovodeći svoje podobne, a nestručne ljude, uglavnom srednjoškolce, a terajući vrsne novinare na margine novinarstva", kaže on.

"Podelila je kolektiv i po platama, pa je plata njenog zamenika Vladimira Radomirovića iznosila 220.000 dinara, dovedenog urednika fotografije 180.000, dok se plata dovedenih novinara kretala oko 100.000 dinara. S druge strane, pojedini kolumnisti, starosedeoci lista imali su i po trideset hiljada manje", tvrdi Stojadinović.

On smatra da će se Ljiljana Smajlović verovatno javiti na konkurs za glavnog urednika kada bude raspisan, ali navodi imena i još nekih potencijalnih kandidata.

Na konkursu će učestvovati i Milan Mišić, Moma Pantelić i Boško Jakšić, nekadašnji glavni urednici tih dnevnih novina, kaže Ljubodrag Stojadinović.

"Zaposleni u Politikinoj kući očekuju da će Skupština osnivača, odnosno konkursna komisija, uvažiti stavove redakcije i da će glavnog urednika izabrati iz samog lista", naglašava Stojadinović.

Kako kaže, zanimljivo je da je Ljiljana Smajlović zakazala za danas redakcijski sastanak. Međutim, na početku jučerašnjeg uredničkog kolegijuma saopštila je da je ovo poslednji sastanak kome će ona prisustvovati u "Politici".

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator "Politike", kaže za "Danas" da smena Ljiljane Smajlović otvara šansu "Politici" da se konsoliduje i okrene savremenom, nepolitiziranom novinarstvu, kao i da se izglade unutrašnji odnosi u redakciji, u koju je ona "unela dosta zle krvi".

Više države, manje profita

Ekonomska novinarka Ruža Ćirković objašnjava za "Danas" da trenutni političko-kadrovski potezi u "Politici" mogu samo privremeno da podignu cene akcija ovog preduzeća.

"Ukoliko se i dalje nastavi uplitanje države u medije, ništa se neće promeniti. Investitori su ocenili da 'Politika' ne vredi onoliko za koliko se prikazuje, pa su njene akcije pale na berzi", objašnjava Ćirkovićeva.

Ona podseća da je zgrada u kojoj se nalazi list "Politika" u vlasništvu Komercijalne banke, s tim što "Politika a. d." daje u zakup taj prostor "Politici novine i magazini "po nižoj ceni nego što uzima od Komercijalne banke, a da država plaća tu razliku.

Takođe, naša sagovornica ističe da je 2006. godine PNM imala gubitak od 180 miliona dinara, a "Politika a. d." dobit, dok je prošle godine bilo obrnuto, pa je PNM imao dobitak od 320 miliona dinara.

"Interesantno je da niko ne zna ni kako je obavljena transakcija kada je "Politika a.d." kupila od PNM-a sva 'šarena' izdanja", navodi Ćirkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: